Rețetă aluat pentru pizza
Informativ
- Preparare: 7 min
- Gătire: 12 min
- Timp total: 19 min
- Cantitate: 4 porții
- Categorie: Începători
- Bucătărie: Italia
Descriere
Mereu când mă uit la rețete de aluat pentru pizza urmăresc rețetele care mă ajută să prepar o pizza crocantă cu blatul subțire. Folosesc această rețetă simplă care conține doar apă, drojdie și se prepară ușor și foarte rapid.
Ingrediente:
550g făină.
350ml apă călduță.
7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă.
10g sare.
10–15ml ulei de floarea soarelui, măsline.
Mod de preparare:
1. Într-o cană gradată adaugă cei 350ml de apă călduță, adaugă drojdia uscată sau proaspătă și amestecă bine cu o linguriță.
2. Într-un castron încăpător adaugă făina, sarea și amestecă bine. Toarnă încet apa cu drojdie peste și amestecă cu mâna liberă până obții un aluat. Îți recomand ca mâna liberă să aibă în palmă și ea puțină făină, va fi mai ușor când o cureți dar oricum când vei frământa aluatul se va da surplusul singur jos.
3. Presară pe un blat făină și începe să frămânți aluatul, puteți să porționați aluatul înainte să-l lăsați să crească așa porționat sau să îl lăsați așa mare și să rupeți din el când modelați pizza. Dacă porționați aluatul, formați bucăți de mărimi egale.
4. Indiferent dacă porționați sau nu aluatul, trebuie acoperit castronul/tava cu un șervet și lăsat 2 ore la dospit.
5. Unge aluatul cu puțin ulei, îi va oferi o altă textură.
TOPPING ȘI COACERE:
6. Pentru topping aveți nevoie doar de imaginație, aluatul pentru pizza se întinde cu mâinile și nu cu sucitorul. Un punct de reper ar fi 7 minute/per pizza la 250°C, dar verificați coaja să fie mai tare și să aibă o culoare maroniu-galben, verificați să fie și mijlocul gata. Timpul diferă la fiecare pizza în funcție de grosime, mărime etc.
Note
Ingredientul cel mai important atunci când începeți să faceți topping-ul este un bulion bun!