
Rețetă varză călită
Descriere:
Varza călită este un preparat care se face ușor, potrivit pentru cei care țin post dar și pentru cei care doresc o garnitură bună lângă carne făcută la cuptor sau grătar.
Informații:
- Preparare: 10 min
- Gătire: 15 min
- Timp total: 25 min
- Cantitate: 2 porții
- Categorie: Cină / Tutoriale
- Bucătărie: European
Ingrediente:
1 varză dulce sau acră (aprox 500g).
2–3 linguri de ulei.
sare, cimbru și piper după gust.
bulion (opțional, vezi note).
zema de la o jumătate de lămâie (opțional, vezi note).
mărar (opțional).
Mod de preparare:
- Îndepărtează primul strat de frunze de pe varză apoi cu un cuțit taie varza julien, fâșii cât mai subțiri.
- Pune într-o tigaie ulei, apoi când uleiul este cald adaugă varza și călește-o la foc mediu. Nu vei putea adăuga toată varza, dar ea se înmoaie repede și pierde din volum așa că o vei putea adăuga treptat. Călește varza aproximativ 15-20 de minute între timp ce amesteci constant cu o lingură de lemn. În general varza este gata când este moale.
- Asezonează varza călită la final cu sare, piper și cimbru (opțional mărar) după gust și servește.
NoteDacă dorești, poți să călești prima dată o ceapă mică și un ardei gras înainte să adaugi varza.
Dacă optezi să adaugi bulion, adaugă-l înainte cu vreo 5 minute să iei varza de pe foc.
La final, poți să storci zeama de la o jumătate de lămâie peste varza călită.
Dacă dorești, poți să călești prima dată o ceapă mică și un ardei gras înainte să adaugi varza.
Dacă optezi să adaugi bulion, adaugă-l înainte cu vreo 5 minute să iei varza de pe foc.
La final, poți să storci zeama de la o jumătate de lămâie peste varza călită.