
Rețetă supă de cartofi
Prepară supă de cartofi consistentă cu afumătură folosind rețeta simplă. Cartofii și morcovii vor fi moi și plini de aromă, cârnațul va avea gustul mai potențat contribuind la aroma supei.
- Preparare: 20 minute
- Gătire: 60 minute
- Timp Total: 1 oră 20 minute
- Porții: 10 porții
- Categorie: Supe
- Bucătărie: Franța
Ingrediente:
5 cartofi medii.
100-150g cârnaț afumat.
4 linguri smântână.
60ml lapte.
1 ardei galben sau roșu.
o ceapă albă medie.
un morcov mediu.
o rădăcină de pătrunjel medie.
sare, piper, delicat după gust.
câteva frunze de pătrunjel (opțional).
Mod de preparare:
1. Curăță ceapa și spală ardeiul. Pune la foc mic într-o oală 800ml de apă, adaugă ceapa și ardeiul (ambele întregi) și lasă-le la fiert până când devin moi.
2. Între timp ce ceapa și ardeiul fierb, curăță morcovul, cartofii și rădăcina de pătrunjel. Pătrunjelul se taie în trei și se adaugă la fiert. Morcovul se taie rondele iar cartofii bucăți medii. Când ceapa, ardeiul și pătrunjelul s-au fiert scoate-i afară din supă.
3. Pune în oală morcovii, cartofii și apă cât să acopere cartofii dar nu foarte multă deoarece aveți nevoie de loc pentru albitură (răntaș). Se fierbe la foc mic, când legumele sunt fierte pe jumătate se taie cârnațul și se adaugă în supă.
4. Pentru a prepara albitura (răntașul), într-un bol pune laptele și smântana apoi amestecă-le bine să se omogenizeze. Când legumele sunt aproape fierte, ia 3-4 polonice din supă și pune-le peste smântână și lapte. Amestecă bine albitura apoi toarnă albitura în supă direct, amestecă și asezonează cu sare, piper și delicat. Lasă supă sa mai dea în clocot, gustă și vezi dacă mai este necesar să asezonezi și servește.
Note
Pătrunjelul se toacă mărunt și se adaugă la final în supă.
Nu exagerați cu afumătura, dacă adăugați prea mult cârnaț supa va avea doar gust de cârnaț, urmăriți un echilibru.