
Rețetă ciorbă de fasole cu ciolan afumat
Descriere:
Ciorba de fasole cu ciolan afumat este o mâncare tradițională și sațioasă. Este groasă și aromată, poate fi servită cu smântână, ardei iute și pâine proaspătă. Numai bună pentru o zi rece de iarnă.
Informații:
- Preparare: 1 oră 30 min
- Gătire: 30 min
- Timp total: 2 ore
- Cantitate: 12 porții
- Categorie: Supe
- Bucătărie: România
Ingrediente:
1 bucată ciolan afumat.
1 bucată scăriță afumată.
400g fasole.
2 bucăți morcov.
2 bucăți păstârnac.
1 ceapă medie.
1 bucată ardei roșu gras.
cozi și frunze de țelină.
tarhon și pătrunjel (tocat, opțional).
mărar, chimen (opțional).
Ingrediente răntaș (opțional):
ulei.
1 ceapă medie.
1 lingură făină (opțional).
1–2 lingură boia dulce.
100ml bulion.
1 bucată ardei iute.
sare și piper după gust.
Mod de preparare:
- Lasă fasolea la înmuiat în apă peste noapte. Pune a doua zi fasolea să fiarbă în apă aproximativ 10 minute. După ce a fiert 10 minute, schimbă apa și las-o să mai fiarbă 10 minute. Mai repetă această procedură odată (înlocuirea apei), apoi pune legumele la fiert împreună cu carnea.
- După ce legumele și carnea s-au fiert, scoate-le afară și taie legumele mărunt iar carnea bucăți medii (după ce s-au răcit puțin). Ceapa și cozile de țelină se pot arunca. Pune legumele și carnea înapoi în ciorbă la fiert iar între timp pregătește răntașul.
- Taie ceapa mărunt, pune ulei într-o tigaie și o lingură de făină (amestecă cât să se combine) apoi adaugă ceapa. Călește ceapa aproximativ 1-2 minute, asezonează cu sare (nu multă dacă ciolanul afumat este deja sărat). Pune ardeiul iute, boiaua și bulionul apoi amestecă (lasă răntașul să fiarbă aprox 1-2 minute) între timp ce amesteci continuu. Adaugă peste răntașul tău 2-3 polonice de zeamă, amestecă bine și mai fierbe-l 5 minute.
- Adaugă răntașul în ciorbă între timp ce amesteci, mai lasă ciorba să fiarbă vreo 5 minute. Poți să adaugi pătrunjel și tarhon apoi gustă și asezonează dacă mai este necesar. Servește.
NoteFolosiți un ciolan afumat care să aibă o culoare roșcată, nu prea fumat și care să aibă un miros plăcut.
Folosiți un ciolan afumat care să aibă o culoare roșcată, nu prea fumat și care să aibă un miros plăcut.