
Rețetă ochiuri românești
Gătește ochiuri românești în apă comform rețetei originale fără strop de ulei.
- Preparare: 10 min
- Gătire: 2 min
- Timp Total: 12 min
- Porții: 4 porții
- Categorie: Mic dejun
- Bucătărie: România
Ingrediente:
4 ouă.
30g unt.
pătrunjel.
o linguriță rasă de sare.
2 linguri oțet (opțional).
Mod de preparare:
- Pune într-o cratiță de 2l vreo 1750ml apă să fiarbă împreună cu o linguriță de sare și 20ml oțet (două linguri).
- Sparge fiecare ou, pe rând, într-o ceașcă pentru a evita riscul ca vreunul să fie alterat (să rămână întreg gălbenușul e un punct de reper). Dă drumul oului să alunece din ceașcă chiar la suprafața apei (procedează cu fiecare ou la fel).
- Fierbe fiecare ou numai 1-2 minute, până când se coagulează albușul, gălbenușul rămânând moale. Dacă se țin mai mult în apă clocotită, se întărește albușul prea mult. Se scot afară cu spumiera, scurse bine de apă. Deasupra lor se pun bucățele de unt și pătrunjel tăiat mărunt, opțional puțină sare.
Note
Se servesc fierbinți, dacă dorești poți să le asezonezi și cu piper.
Se pot servi cu mămăligă, ștevie, spanac.