Rețetă tartă cu zmeură și ciocolată
Tartă cu zmeură și ciocolată, un desert dulce și gustos pe care îl puteți prepara pentru orice ocazie. Este preferabil să aveți zmeură proaspătă pentru o aromă mai intensă, mai ales acum că este sezonul ei. Zmeura împreună cu crema de brânză pufoasă va da o senzație răcoritoare desertului.
Se poate folosi pentru crusta de tartă și un aluat cumpărat. Însă aluatul acesta se pregătește foarte ușor și este mai gustos decât cel din magazine.
250g făină.
125g unt (82% grăsime).
2 linguri de zahăr pudră.
40–50ml apă rece.
1 gălbenuș.
puțină sare.
INGREDIENTE UMPLUTURĂ:
3 linguri zahăr tos.
1 lingură amidon de porumb.
250g zmeură proaspătă sau congelată.
230g cremă de brânză.
70g zahăr.
1/2 linguriță esență de vanilie.
120ml smântână pentru gătit (peste 30% grăsime).
INGREDIENTE TOPPING:
60g ciocolată.
40g unt (80% grăsime).
- Punem făina, sarea, zahărul pudră și untul tăiat bucăți mici într-un bol și începem să frământăm cu mâinile sau un robot până când compoziția are textura nisipului umed. Asta însemnând că untul s-a încorporat complet în făină.
- Adăugăm gălbenușul de ou și turnăm doar câte puțină apă în timp ce frământăm compoziția până obținem un aluat. E important să turnăm câte puțină apă o dată fiindcă în funcție de făină, aluatul poate cere mai puțină sau mai multă apă.
- Când aluatul este gata îl înfoliem într-o folie de plastic și îl punem la frigider pentru 30 de minute.
- Pe masa de lucru presărăm puțină făină, la fel și deasupra aluatului și îl întindem într-o formă rotundă pentru tava de tartă. Cu ajutorul sucitoarei punem aluatul în tavă și îl aranjăm fără a-l întinde suplimentar. Dacă a rămas aluat în afara marginilor tavei îl tăiem cu un cuțit.
- Punem tava la frigider 20 minute sau 10 minute la congelator, după care este gata de copt. Preîncălzim cuptorul la 180°C. Luăm tava de la frigider și punem deasupra aluatului o hârtie de copt în care vom pune niște greutate pentru a nu se umfla aluatul în timp ce se coace. Putem pune boabe de fasole, năut, orez sau orice altceva aveți prin bucătărie.Punem tava la cuptor pentru 20 minute, după care luăm greutatea și hârtia de copt. Facem cu o furculiță foarte finuț niște înțepături în aluat, dar nu până ajungem la tavă. Mai lăsăm aluatul pentru tartă încă 15-20 de minute la cuptor până când prinde o culoare aurie.
- MOD DE PREPARARE UMPLUTURĂ:
- Într-o cratiță combinăm zahărul și amidonul de porumb. Adăugăm zmeura și în timp ce amestecăm la foc mic-mediu lăsăm compoziția să fiarbă pentru aproximativ 2 minute. O lăsăm să se răcească în jur de 15 minute. După ce s-a răcorit o turnăm în crusta pentru tartă și o punem la frigider.
- Într-un bol punem crema de brânză, jumătate din zahăr și esența de vanilie și mixăm până când devine mai pufoasă.
- Într-un bol separat mixăm smântâna pentru gătit cu restul de zahăr. Este important să agităm bine cutia înaite de utilizare ca să nu rămână grăsimea pe fundul cutiei, altfel nu se va bate bine. Procesul durează în jur de 15-20 de minute cu mixerul manual, în funcție de puterea acestuia.
- Adăugăm smântâna pentru gătit bătută peste crema de brânză și amestecăm ușor până se omogenizează.
- Turnăm compoziția peste stratul cu zmeură și o nivelăm cu grijă. Acoperim tarta cu o folie alimentară și o punem la frigider pentru 1 oră.
- MOD DE PREPARARE TOPPING:
- Topim ciocolata împreună cu untul la cuptorul cu microunde. Amestecăm pentru a se omogeniza. O lăsăm să se răcească 5 minute, după care o turnăm peste tartă.
- Înfoliem din nou tarta și o lăsăm la frigider pentru încă 2 ore. Tarta se păstrează, de asemenea, la frigider între serviri.
Note
Se pot adăuga bucățele de ciocolată și în crema pentru umplutură dacă vreți să aibă mai multă ciocolată.