Rețetă tort de căpșuni

Rețetă scrisă de: NicoletaCurs: DesertBucătărie: AmericaDificultate: Medie
Porții

12

porții
Timp preparare

1

minute
Timp gătire

00:25

minute
Calorii

172

cal

Prin ce se diferă această rețetă de tort de căpșuni de altele? Tortul acesta este făcut numai cu căpșuni proaspete, fără arome artificiale care să îi dea o aromă mai puternică de căpșuni.

Cum facem ca aroma sa fie densă și naturală în același timp fără a strica textura tortului cu prea mult lichid de la căpșuni? Reducem cantitatea de lichid din piureul de căpșuni transformându-l într-o pastă concentrată.

Pentru asta vom avea nevoie de un blender și 450g de căpșuni proaspete. Vom obține 250ml de piure de căpșuni, pe care apoi îl vom fierbe până când își reduce cantitatea la jumătate, adică 125ml. Acesta va deveni foarte gros și roșu. Pentru a-l folosi la aluatul tortului va trebui să fie complet răcit, astfel sugerez să îl faceți cu o zi înainte și să îl păstrați la frigider peste noapte.

Piureul de căpșuni îi va da blatului o culoare rozalie plăcută, dar dacă doriți puteți adăuga și un strop de colorant alimentar pentru o culoare mai vie.

Ingrediente – bLAT TORT

  • 265g făină cernută.

  • 2 lingurițe praf de copt.

  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu.

  • 1 linguriță de sare.

  • 170g unt 80% grăsime, la temperatura camerei.

  • 350g zahăr.

  • 5 albușuri de ou, la temperatura camerei.

  • 75g de smântână/iaurt simplu, la temperatura camerei.

  • 2 lingurițe de esență de vanilie.

  • 120ml de lapte, 3.5% grăsime (sau de casă).

  • 125ml piure de căpșuni (vezi în descriere).

  • opțional: 1-2 stropi de colorant alimentar roz.

  • INGREDIENTE – CREMĂ DE BRÂNZĂ CU CĂPȘUNI
  • 25g căpșuni liofilizate (adică uscate prin înghețare), le găsim aproape la orice magazin.

  • 230g cremă de brânză 30% grăsime, la temperatura camerei.

  • 115g unt 80% grăsime, la temperatura camerei.

  • 360g zahăr pudră.

  • 1-2 linguri de lapte.

  • 1 linguriță esență de vanilie.

  • puțină sare, după gust.

Mod de preparare – BLAT TORT

  • Prima dată facem piureul de căpșuni (vezi în descriere) și îl lăsăm să se răcească complet. Îl puteți face și cu câteva zile înainte și să îl păstrați la frigider, sau chiar în congelator până la 3 luni. Dacă îl luăm din congelator îl vom decongela înainte a-l folosi.
  • Preîncălzim cuptorul la 180°C și ungem 2 tăvi rotunde cu diametrul de 23cm.
  • Amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea și le punem deoparte.
  • Cu ajutorul unui mixer de mână sau robot de bucătărie mixăm untul și zahărul pe viteză mare până devine neted și cremos, în jur de 2 minute. Adăugăm albușurile și continuăm să mixăm pe viteză mare până se încorporează, aproximativ tot 2 minute. Acum adăugăm smântâna/iaurtul și esența de vanilie continuând să mixăm. Setăm viteza mică a mixerului și adăugăm ingredientele uscate mixând doar până când acestea se încorporează. Turnăm încet laptele și mixăm DOAR până s-a încorporat, NU mixați mai mult. Adăugăm piureul de căpșuni și amestecăm cu un tel asigurându-ne că nu au rămas bulgărași neamestecați prin aluat. Textura aluatului va fi puțin grosuță. Acum puteți adăuga și colorantul alimentar dacă doriți (eu am folosit o picătură).
  • Turnăm compoziția în cele 2 tăvi în mod egal și le dăm la cuptor timp de 25 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare în centrul aluatului și dacă iese curată înseamnă că blatul este copt. După ce sunt gata le lăsăm să se răcească complet înainte de a începe să asamblăm tortul.
  • MOD DE PREPARATE – CREMĂ DE BRÂNZĂ CU CĂPȘUNI
  • Folosind un blender sau robot de bucătărie transformăm căpșunile liofilizate în pudră și o punem deoparte. Într-un bol mai mare mixăm pe viteză mare crema de brânză până devine netedă și cremoasă, timp de aproximativ 1 minut. Adăugăm untul și mixăm până se amestecă bine. Acum punem zahărul pudră, pudra de căpșuni, o lingură de lapte și esența de vanilie mixând la viteză medie până se încorporează și devine cremoasă compoziția. Mai puteți adăuga o lingură de lapte dacă doriți să fie puțin mai subțire crema. Gustați și adăugați puțină sare dacă este nevoie.
  • ASAMBLARE TORT
  • Mai întâi, folosind un cuțit mare zimțat tăiem puțin stratul de deasupra al blaturilor pentru a le îndrepta. Punem jumătate din cremă peste primul blat, așezăm al doilea blat peste și învelim întregul tort în crema rămasă. Lăsăm tortul la frigider pentru cel puțin 45 de minute înainte de a-l tăia felii. Acest lucru ajută ca tortul să își păstreze forma în timp ce îl tăiem.

Note:

  • Tortul se poate păstra înfoliat la frigider până la 5 zile.

    Opinia ta Conteaza !

    Dacă v-a plăcut această rețetă, vă rugăm să lăsați un comentariu. Acest lucru îi va ajuta și pe alții să descopere website-ul și rețetele noastre. Mulțumim pentru sprijin!

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.



    Pentru publicarea comentariului trebuie să accepți Politica de Confidențialitate.