
Rețetă prăjitură cu mere
Prăjitura cu mere este un desert clasic, potrivit atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Este ușor de preparat, având un blat pufos, iar umplutura cremoasă cu aromă de măr adaugă un plus de textură și gust.
- Preparare: 15 min
- Gătire: 35 min
- Timp Total: 50 min
- Porții: 12 porții
- Categorie: Desert
- Bucătărie: România
Ingrediente:
BLAT
3 ouă
150g zahăr
200ml lapte
200ml ulei
400g făină
1 plic praf de copt
UMPLUTURĂ
1 kg mere
2 linguri zahăr
1 lingură de scoțișoară
120g griș
Mod de preparare:
- BLAT: Într-un bol încăpător, sparge ouăle, adaugă zahărul și mixează până devin cremoase (capătă și o culoare mai deschisă compoziția și apar bule mici). Toarnă laptele, încorporează cu mixerul câteva secunde; apoi adaugă uleiul și încorporează tot câteva secunde. Acum, pune făina cu praful de copt în compoziție și mixează 1-2 minute să se încorporeze bine.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C, tapeteză o tavă (33x19x5 cm) cu unt și faină sau cu hârtie de copt. Împarte compoziția în jumătate, o parte toarnă-o în tavă și las-o la cuptor 10 minute. După cele 10 minute, scoate-o și lasa-o de-o parte să se răcescă, iar între timp poți face umplutura.
- UMPLUTURĂ: Pentru a obține o umplutură fină, începe prin a rade merele. Într-o cratiță, la foc mic, fierbe merele razuite împreună cu zahăr și scorțișoară. Lasă amestecul să fiarbă până când merele se înmoi și se formează un sirop gros. Oprește focul, adaugă grisul și amestecă.
- Cu o lingură transferă umplutura în tavă peste primul strat ce l-ai copt și aranjeză-o uniform. Cealaltă jumătate de blat rămasă tornă-o uniform peste umplutură. Cu o lingură transferă umplutura în tavă peste primul strat ce l-ai copt și aranjeză-o uniform. Cealaltă jumătate de blat rămasă tornă-o uniform peste umplutură. Coace-o la cuptor pentru încă 35 de minute (180°C) și se poate servi.
Note
La pasul 2 se coace prima jumătate de blat pentru a putea susține consistența umpluturi.
Dacă merele sunt acrișoare ajustați cantitatea de zahăr.