Print
prăjitură albinița într-o tavă

Rețetă prăjitură albinița

Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida. (Votează rețeta)

loadingÎncarc…

Descriere:

Prăjitura albinița este un desert ușor de preparat compus din foi fragede cu miere, cremă de griș și dulceață.


Informații:

  • Author: Alexandra
  • Preparare: 50 min
  • Gătire: 7 min
  • Timp total: 57 min
  • Cantitate: 55 porții
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: România

Ingrediente:

INGREDIENTE PENTRU FOI:

900g făină.

200-250g zahăr tos.

1 plic zahăr vanilat.

1 lingură rasă de bicarbonat de sodiu.

120g unt 80% grăsime.

2 ouă întregi.

50-100ml lapte rece.

200g miere poliforă sau de salcâm.

(opțional) esență sau coajă rasă de portocale.

INGREDIENTE CREMĂ:

500ml lapte.

200-250g zahăr sau miere.

1,5-2 plicuri zahăr vanilat sau eseță de vanilie.

un vârf de cuțit de sare.

120g griș.

300g unt moale, 80% grăsime.

INGREDIENTE DECOR:

un borcan gem de măcese, zmeură sau gem de caise.

30g zahăr pudră (opțional).

150g ciocolată albă (opțional).


Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță pune mierea, untul și zahărul la topit. Când zahărul s-a dizolvat complet, ia cratița de pe foc și pune-o deoparte să se răcească.
  2. Transferă amestecul într-un bol de mixat, adaugă vanilia, cele 2 ouă, esența sau coaja rasă de portocale (opțional) și mixează bine. Adaugă făina în ploaie, treptat apoi bicarbonatul.
  3. Dacă aluatul este prea vâscos și greu manevrabil, pune treptat câteva linguri de lapte rece. Când aluatul se leagă mai ușor și devine mai maleabil, mai mixează-l puțin apoi lasă-l 10-15 minute la frigider ca să se odihnească.
  4. Scoate aluatul de la frigider și lasă-l 15 minute pe masa de bucătărie, acest lucru îl va face mai moale și maleabil.
  5. Împarte aluatul în 4 părți egale și presară făină pe masa de lucru. Cu sucitoarea întinde 4 foi de 33x42cm sau de mărimea tăvilor pe care le aveți dar atenție să aveți 4 foi.
  6. Tapetează tăvile cu hârtie de copt, pune aluatul peste și înțeapă-le ușor cu furculița pentru a preveni formarea bășicilor. Între timp preîncălzește cuptorul la 200°C.
  7. Foile se coc timp de 7 minute sau până când devin aurii pe margini și cresc în înălțime. Lasă foile la răcit și începe să prepari crema.
  8. Pune la fiert laptele, adaugă un vârf de cuțit de sare, vanilie și zahărul tos. Când laptele a ajuns la fierbere, toarnă grișul în ploaie și amestecă-l bine să nu formeze cocoloașe. Grișul se fierbe 4-5 minute, la foc mic, amestecându-l continuu. Lasă cratița deoparte la răcorit până când ajunge la temperatura camerei.
  9. Transferă grișul cu lapte (rece) într-un bol de mixat și mixează-l la viteza medie, treptat adaugănd între timp câte o bucățică de unt. Doar omogenizează conținutul, nu mixați exagerat. Dacă crema s-a „tăiat”, mixeaxă la viteză mare 10-15 minute așa amestecul redevine cremos.
  10. Desfă un borcan cu dulceață, împarte crema de griș cu unt în două și apucați-vă de montat. Peste prima foaie întinde crema de griș, peste foaia 2 un strat de gem, peste foaia 3 cremă de griș și acoperă cu foaia 4.
  11. Apasă ușor cu palmele foaia 4 ca să se așeze bine. Pune o foaie de copt deasupra și două cărți deasupra, las-o la cămară până a doua zi apoi ia cărțile jos și mai las-o 24 de ore.
  12. Opțional puteți să glazurați cu zahăr pudră vanilat sau ciocolată albă foaia4.
Note

Cu cât scoateți untul afară mai repede, cu atât el va fi mai moale și cremos.

Opțional, după ce luați greutățile deasupra ei, o puteți pune la frigider.

> Ai încercat rețeta noastră?

Dacă ați încercat rețeta noastră, ne-ar face plăcere să auzim părerea voastră. Puteți lăsa un comentariu mai jos sau să distribuiți rețeta prietenilor. În acest fel putem publica și alte variante ale rețetelor sau chiar rețete noi, mulțumim!

Rețete populare

RUBRICA DE COMENTARII