Rețetă prăjitură albă ca zăpada
Prăjitura Alba ca Zăpada este un desert clasic al copilăriei care nu este foarte greu de făcut. Are foi fragede și o cremă fină de lămâie, completată de un strat crocant de nucă de cocos combinând aroma și textura într-un mod simplist.
- Timp Preparare: 40 min
- Timp Gătire: 25 min
- Timp Total: 65 min
- Porții: 20 porții
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Românească
Ingrediente:
FOI
150ml lapte
150g zahăr
150ml ulei
2 ouă
1 linguriță rasă de amoniu
sare
500g făină
CREMĂ
1 litru de lapte
6 linguri de făină
5 linguri de zahăr
200g unt
coajă de lămâie
1 esență de vanilie
1/2 lămâie
Nucă de cocos ( pentru ornat)
Mod de preparare:
PREPARARE FOI
- Într-un bol, combinați ouăle, zahărul, uleiul și laptele. Bateți bine cu un tel până ce zahărul se dizolvă complet. Dizolvați amoniul în puțină zeamă de lămâie și adăugați-l în amestec împreună cu puțină sare (un vârf de cuțit).
- Adăugați făina treptat până obțineți un aluat omogen, potrivit de tare, care nu se lipește de mâini. Lăsați aluatul la dospit timp de 30 de minute.
- Împărțiți aluatul în trei părți egale. Întindeți fiecare parte pe o foaie de copt până devine foarte subțire și se potrivește cu dimensiunea tăvii.
- Întoarceți tava cu fundul în sus, puneți aluatul cu foaia de copt și coaceți pentru 15 minute la 150°C, până ce foaia se întărește și devine aurie. Repetați procedura pentru celelalte două foi.
PREPARARE CREMĂ
- Într-o cratiță, combinați făina, zahărul și coaja de lămâie. Turnați laptele puțin câte puțin, amestecând continuu, până se formează o pastă omogenă.
- Puneți cratița la foc mic și amestecați continuu până ce crema se îngroașă. Dacă este necesar, adăugați 2 linguri de făină dizolvată în puțină apă rece pentru a obține consistența dorită și mai fierbeți încă 5 minute.
- După ce luați crema de pe foc, adăugați esența de vanilie și sucul de lămâie. După ce crema s-a răcit, mixați crema adăugând treptat untul lăsat la temperatura camerei.
- Pentru asamblarea prăjiturii tapetați tava (pe spatele căreia ați copt foile) cu folie de plastic. Puneți prima foaie, apoi un strat de cremă (aproximativ jumătate din cantitatea totală), a doua foaie, iar un strat de cremă, păstrând 3 linguri de cremă pentru final. Puneți ultima foaie și întindeți deasupra cele 3 linguri de cremă păstrate.
- Pentru ornament presărați nucă de cocos deasupra. Lăsați prăjitura în frigider peste noapte până ce foile se înmoaie.
Note
Lăsați aluatul într-un loc răcoros, dacă este prea cald în bucătărie, puneți aluatul în frigider pentru a preveni înmuierea excesivă.
Fiecare cuptor este diferit, așa că urmăriți foile atent pentru a nu le coace prea mult. Foile ar trebui să fie ușor aurii.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 271.9kcal
- Zahăr: 5.8g
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 15.8g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 27.79
- Fibre: 0
- Proteine: 4.85
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.