Papanasi pe o farfurie
Print

Rețetă papanași (2021)

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Acordă o notă rețetei.)

Încarc…

Informativ

  • Author: Alexandra
  • Preparare: 20 min
  • Gătire: 30 min
  • Timp total: 50 min
  • Cantitate: 6 porții
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: România

Descriere

Dulci papanași, pur și simplu îi ador fiind un desert al copilăriei și un preparat tradițional românesc. Folosesc această rețetă simplă și deseori îi ornez cu dulceață de zmeură și smântână.


Ingrediente:

500g brânză dulce de vaci (scursă de zer).

300g făină.

200g smântână.

150g dulceață de vișine, fructe de pădure etc.

2 ouă.

20-30g zahăr vanilat.

1 lingură bicarbonat de sodiu.

puțină sare.

coajă de la o lămâie (opțional).

1 lingură esență de portocală (opțional).


Mod de preparare:

1. Într-un bol pune brânza dulce (să fie foarte bine scursă de zer), cele două ouă, puțină sare, esența de portocale (opțional), zahărul vanilat (dacă le serviți simple măriți cantitatea, dacă le serviți cu dulceață 20-30g este suficient), coaja de lămâie (opțional), bicarbonatul de sodiu și amestecă foarte bine totul (2-3min).

2. Adaugă făina treptat și frământă, nu adăuga făina dintr-o dată, ci puțin câte puțin și amestecă cu ajutorul mâinilor. Aluatul trebuie să fie puțin lipicios iar făina să fie incorporată, deci nu frământa foarte mult deoarece nu trebuie întărit aluatul. Lasă aluatul să se „odihnească” 10 minute.

3. Deoarece aluatul este puțin lipicios, dă-te cu făină pe mâini și rupe din aluat pentru a modela papanașii. Formează o biluță de 120g și una de 40g. Papanașul (biluța de 120g) trebuie să arate ca un covrig, deci trebuie să-i faci o gaură în mijloc și să o lărgești suficient cât să se așeze o biluță de 40g, încearcă să o faci uniform și apas-o cu palma deasupra la final. Cantitățile pot fi mărite/scăzute sau calculate ochiometric dar nu recomand.

4. Pune ulei într-o cratiță și prăjește papanașii în uleiul încins 4-5 minute pe fiecare parte sau până când devin maro-auriu. Prăjiți papanașii la foc mediu.

5. Pune pe o farfurie/tavă hârtie și când termini de prăjit papanașii/biluțele așează-i pe hârtie pentru a scurge excesul de ulei.

6. Peste papanaș pune smântână, apoi dulceață și apoi pune biluța peste care poți să adaugi dulceață și smântână.

Note

Poți folosi orice dulceață dorești.

Poți orna cu fructe de pădure sau cu zahăr vanilat.

Poți înlocui esența de portocale cu orice altă esență.

Ai folosit rețeta noastră?

Publică o imagine pe instagram, tag @pezona.ro cu hashtag-ul #potșieu să vedem ce ți-a ieșit!

Rețete apreciate

RUBRICA DE COMENTARII

Expune-ți părerea despre rețetă

Înainte de a posta, accepți politica de confidențialitate ?