Rețetă mucenici moldovenești insiropați
Pregătește-ți mucenici moldovenești insiropați comform rețetei originale. Sunt fragezi și aromați, poți să îî servești alături de o cană fierbinte de lapte.
- Timp Preparare: 80 min
- Timp Gătire: 18 min
- Timp Total: 98 min
- Porții: 8 porții
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Moldova
Ingrediente:
ALUAT:
500g făină.
300ml lapte călduț.
4 gălbenușuri.
80ml ulei vegetal.
80–130g zahăr tos.
7g drojdie uscată sau 25g drojdie proaspătă.
coaja rasă de la o lămâie.
1–2 lingurițe extract de vanilie.
1 praf de sare.
1 ou + 1 lingură lapte pentru uns înainte de copt.
SIROP:
120ml apă.
80g zahăr tos.
1 linguriță extract de vanilie.
coaja rasă de la o portocală.
100g miere.
150–200g nucă măcinată.
Mod de preparare:
- ALUAT: Pune în laptele călduț drojdia și zahărul apoi amestecă bine să se omogenizeze. Lasă amestecul deoparte aprox. 12 minute cât să se activeze drojdia.
- Pune făina într-un bol sau castron, lasă un gol în mijlocul făinii apoi adaugă sarea, amestecul de drojdie, coaja de lămâie, gălbenușurile și frământă până obții un aluat elastic. Incorporează uleiul treptat în aluat până se frăgezește și devine ușor manevrabil.
- Lasă aluatul la dospit într-un castron/bol uns cu ulei apoi acoperă-l cu o folie/ștergar. Aluatul trebuie lăsat să crească aprox. 1 oră.
- Unge masa de lucru cu puțin ulei sau cerne făină apoi împarte aluatul în 8 părți egale. Rulează-l bastonașe lungi de circa 55-60cm, apoi rulează-le dintr-o parte într-un sens, iar din cealaltă parte în sensul opus (vei forma un opt).
- Tapetează o tavă cu hârtie de copt, așează mucenicii moldovenești (vezi să aibă spațiu între ei, în timpul coacerii vor crește) apoi acoperă-i și lasă-i să mai dospească vreo 20-25 min. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Între timp, poți să bați oul cu laptele și după ce timpul de dospire în tavă a trecut, unge-i. Coace-i la cuptor aprox. 15-18 min. sau până când s-au rumenit.
- SIROP: Pune zahărul cu apa la fiert, din momentul în care apa începe să clocotească mai las-o pe foc aprox. 2 minute. Adaugă coaja de portocala, extractul de vanilie și lasă compoziția să se tempereze.
- Scoate mucenicii din cuptor, lasă-i să se răcească în tava în care s-au copt. Insiropează fiecare mucenic moldovenesc folosind o pensulă de silicon, unge-i apoi cu miere și presară nuca măcinată. Servește!
Note
Poți să adaugi în acești mucenici de post insiropați și alte arome precum esență de rom sau coajă de portocală rasă.
Dacă dorești, poți presăra deasupra semințe de mac sau susan.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 350kcal
- Grăsimi: 10g
- Grăsimi Sat: 0
- Carbohidrați: 60g
- Fibre: 0
- Proteine: 8g
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.