aluat pentru tartă pe o masă
Print

Rețetă de aluat pentru tartă

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Acordă o notă rețetei.)

Încarc…

Informativ

  • Author: Oana
  • Preparare: 45 min
  • Gătire: 40 min
  • Timp total: 1 oră 25 min
  • Cantitate: 1 porție
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: Franța

Descriere

Acest aluat pentru tartă se face foarte ușor, doar frământăm toate ingredientele împreună. Aluatul este potrivit pentru tartele dulci, dar se poate adapta și pentru cele sărate. Pentru o crustă dulce se pot adăuga și 2 linguri de cacao în făină pentru a face o crustă cu cacao pentru tartele cu ciocolată.

Aluatul se poate folosi și la mini tarte. Vă sfătuiesc să dublați cantitățile pentru a fi siguri că aveți suficient aluat pentru tarte.


Ingrediente:

250g făină.

125g unt (82% grăsime), tăiat cuburi mici.

2 linguri de zahăr pudră.

4050ml apă rece.

1 gălbenuș.

puțină sare.


Mod de preparare:

1. Punem făina, sarea, zahărul pudră și untul tăiat bucăți mici într-un bol și începem să frământăm cu mâinile sau un robot până când compoziția are textura nisipului umed. Asta însemnând că untul s-a încorporat complet în făină.

2. Adăugăm gălbenușul de ou și turnăm doar câte puțină apă în timp ce frământăm compoziția până obținem un aluat. E important să turnăm câte puțină apă o dată fiindcă în funcție de făină, aluatul poate cere mai puțină sau mai multă apă.

3. Când aluatul este gata îl înfoliem într-o folie de plastic și îl punem la frigider pentru 30 de minute.

4. Pe masa de lucru presărăm puțină făină, la fel și deasupra aluatului și îl întindem într-o formă rotundă pentru tava de tartă. Cu ajutorul sucitorului punem aluatul în tavă și îl aranjăm fără a-l întinde suplimentar. Dacă a rămas aluat în afara marginilor tavei îl tăiem cu un cuțit.

5. Punem tava la frigider 20 min sau 10 minute la congelator, după care este gata de copt. Preîncălzim cuptorul la 180°C. Luăm tava de la frigider și punem deasupra aluatului o hârtie de copt în care vom pune niște greutate pentru a nu se umfla aluatul în timp ce se coace. Putem pune boabe de fasole, năut, orez sau orice altceva aveți prin bucătărie.
Punem tava la cuptor pentru 20 minute, după care luăm greutatea și hârtia de copt. Facem cu o furculiță foarte finuț niște înțepături în aluat, dar nu până ajungem la tavă. Mai lăsăm aluatul pentru tartă încă 15-20 de minute la cuptor până când prinde o culoare aurie.

Note

Pentru o tartă sărată nu veți mai adăuga zahăr la rețetă.

Aluatul pentru tarta sărată se va coace doar 20 de minute.

Ai folosit rețeta noastră?

Publică o imagine pe instagram, tag @pezona.ro cu hashtag-ul #potșieu să vedem ce ți-a ieșit!

Rețete apreciate

RUBRICA DE COMENTARII

Expune-ți părerea despre rețetă

Înainte de a posta, accepți politica de confidențialitate ?