Rețetă Creme brulee
Creme brulee, sună atât de extravagant la prima vedere deși este usor de făcut. Nu necesită multe ingrediente, doar puțină răbdare de a face zahărul caramelizat și de a nu mânca direct din compoziție :).
- Timp Preparare: 15 min
- Timp Gătire: 50 min
- Timp Total: 65 min
- Porții: 8 porții
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Franța
Ingrediente:
13 ouă (5 întregi și 8 gălbenușuri)
500ml lapte
500ml smântână de gătit
250g zahăr
2 păstăi/4 lingurițe esență de vanilieâ
zahăr brun pentru caramelizat
Mod de preparare:
- Într-o cratiță pune la fiert laptele, smântâna și esența de vanilie. Separat într-un bol, bate ouăle cu zahărul până când acesta se topește și amestecul devine cremos.
- După ce laptele și smântâna fierb, toarnă un polonic din acest amestec peste ouăle bătute, amestecând constant pentru a tempera ouăle și a preveni tăierea compoziției. Toarnă amestecul de ouă în vasul cu lapte și smântână, amestecând bine.
- Toarnă compoziția în vase mici de ceramică (ramequin). Pune vasele în cuptor la 120°C timp de o oră, pentru a verifica dacă este gata cu o mănusă de cuptor scuturați puțin un vas, dacă compoziția nu se miscă este gata.
- Se lasă să se răcească complet, după care presară zahăr brun deasupra fiecărei porții și caramelizează-l cu ajutorul unei mici torțe de flambat pentru a obține crusta de zahăr caramelizat.
Note
Dacă nu dispui de o torță poți să topești zahăr brun într-o gratiță la foc mic, amestecând constant până se transformă într-un caramel lichid auriu.