Rețetă cremă de zahăr ars
Crema de zahăr ars este un desert clasic franțuzesc nu prea complicat de preparat. Poți să îl ornezi cu frișcă, combina cu vanilie sau pur și simplu să adaugi niște fructe pentru servire.
- Timp Preparare: 15 min
- Timp Gătire: 60 min
- Timp Total: 1 oră 15 min
- Porții: 1 porție
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Franța
Ingrediente:
8 ouă întregi.
350-400g zahăr tos împărțit în două.
un vârf de cuțit de sare.
2 plicuri de zahăr vanilat.
1L lapte cu 3,5% grăsime.
Mod de preparare:
- Sparge într-o cratiță adâncă cele opt ouă, adaugă zahărul(150-200g), sarea, vanilia și mixează 2-3 minute. Treptat adaugă laptele rece pentru a subția compoziția. Crema este gata când este spumosă, las-o deoparte momentan.
- Dacă aveți o cratiță metalică puteți face zahărul ars în ea. Se pune zahărul(150g-200g) în cratiță și se pornește argazul pe foc mediu. ATENȚIE! Zahărul trebuie supravegheat și amestecat ocazional pentru a se topi uniform, se poate mișca și cratița. Culoarea zahărului trebuie să fie una maro roșcat, auriu. Atenție să nu ardeți zahărul.
- Pentru acest pas folosește mănuși de bucătărie și haine cu mâneci lungi. Vei avea nevoie de o tavă rotundă adâncă deoarece vei turna crema de mai sus peste caramel (făcut din zahărul ars) la finalul acestui pas. Toarnă caramelul în tavă și tapetează pereții și fundul tăvii cu caramel, grăbește-te deoarece caramelul se întărește destul de repede. Odată ce a-ți tapetat cratița cu caramel, pune tava rotundă într-un vas yena sau o tavă adâncă deoarece compoziția trebuie pusă la cuptor. Toarnă crema peste și poți să treci la pasul următor.
- În tava adâncă sau vasul yena, adaugă apă până când ajunge la jumătatea tavei în care se află compoziția ta. Această metodă se numește brain-marie și ajută la coacerea uniformă a compoziției.
- Setează cuptorul să se încălzească la 160°C și lasă compoziția la copt 50-60 de minute pentru a nu arde crema pe deasupra. Dacă observați că se arde crema pe deasupra, puneți peste vasul yena o folie de aluminiu. Cât timp compoziția este caldă, îți recomand să o desprinzi de pe marginile tavei și să o transferi într-o farfurie. Dacă apa clocotește și crema se arde poți să mai adaugi apă rece.
- Crema nu se pune la frigider imediat cum s-a scos din cuptor! Lăsați-o să se răcească treptat, abia când este rece se poate pune la frigider și este recomandat să se lase măcar până a doua zi sau 2-3 ore.
Note
Pentru cei care consideră această rețetă prea dulce, se poate ajusta cantitatea de zahăr pentru cremă.
Dacă adăugați prea multă apă, crema de zahăr ars se va coace mai greu, ideea este să nu fie lichidă.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 250kcal
- Zahăr: 30g
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 10g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 30g
- Fibre: 0
- Proteine: 6g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.