Print
chec cu afine pe o masă
buton-print buton-pinterest

Rețetă chec cu afine

Folosind exact aceleași ingrediente ale acestui chec cu afine puteți să faceți și brioșe, aluatul fiind potrivit pentru ambele deserturi. Checul este unul pufos, moale și plin de afine proaspete. Unii pun gem de afine deasupra și presară firimituri de aluat deasupra pentru a obține o crustă crocantă și delicioasă.

Dacă folosiți afine congelate nu le dezghețați, doar mai adăugați 2 linguri de făină și extindeți puțin timpul de coacere.

info

  • Author: Oana
  • Timp Preparare: 15 min
  • Timp Gătire: 60 min
  • Timp Total: 1 oră 15 min
  • Porții: 12 porții
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: SUA

Ingrediente:

250g făină.

1 linguriță praf de copt.

1 linguriță bicarbonat de sodiu.

jumătate de linguriță de sare.

115g unt (80% grăsime), la temperatura camerei.

100g zahăr tos.

50g zahăr brun.

2 ouă mari, la temperatura camerei.

120g smântână/iaurt simplu, la temepratura camerei.

1 linguriță esență de vanilie.

80ml lapte, la temperatura camerei.

250g afine proaspete.

opțional: 2 linguri de gem de afine și/sau toping crocant.

INGREDIENTE TOPING CROCANT:

115g zahăr brun.

100g zahăr tos.

60g făină.

60g unt, tăiat cubulețe mici.

opțional: jumătate de linguriță de scorțișoară.

puțină sare.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzim cuptorul la 180°C și pregătim tava pentru chec (23X13X6 cm). O ungem cu puțin ulei/untură sau folosim hârtie de copt.
  2. Într-un bol încăpător amestecăm făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea.
  3. Cu un mixer mixăm la viteză mare untul împreună cu zahărul brun și tos până când acesta se topește și obținem o textură cremoasă și fină, aproximativ 2 minute.
  4. Punem mixerul pe viteză medie și adăugăm ouăle. Punem câte unul o dată și mixăm bine după fiecare. Adăugăm smântâna și esența de vanilie și amestecăm până când se omogenizează.
  5. Punem mixerul pe viteză mică și adăugăm în compoziție laptele și făina și amestecăm până când făina s-a incorporat complet. Când e gata adăugăm afinele.
  6. Turnăm compoziția în tavă și dacă doriți, acum puteți adăuga deasupra gemul și topingul de crumble. Îl coacem pentru aprovimativ 60-65 de minute. După 30 de minute acoperim checul cu o folie de aluminiu pentru a nu se coace prea tare pe margini și deasupra.
  7. Dacă introducem o scobitoare în chec și iese curată înseamnă că acesta este gata. Îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească.
  8. MOD DE PREPARARE TOPING CROCANT:
  9. Într-un bol amestecăm zahărul brun, zahărul tos, făina, scorțișoara (opțional) și sarea.
  10. Adăugăm bucățele de unt rece și omogenizăm compoziția. Putem să o facem cu degetele sau cu un blender până când obținem o textură asemănătoare cu cea de firimituri mai mari.

Note

Puteți înlocui afinele cu orice fructe de pădure doriți, sau chiar să folosiți un mix de fructe.

Informații Nutriționale
  • Pentru o porție de: 100g
  • Calorii: 282kcal
  • Zahăr: 28g
  • Sodiu: 0
  • Grăsimi: 11g
  • Grăsimi Sat: 0
  • Grăsimi Nesat: 0
  • Grăsimi Trans: 0
  • Carbohidrați: 43g
  • Fibre: 1g
  • Proteine: 3g
  • Colesterol: 0

* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.

> Ai încercat rețeta?

Dacă ai întrebări, recomandări sau pur și simplu ți-a plăcut rețeta noastră te rugăm să lași un comentariu.

Distribuie pe:

Avatar pentru ȘtefanȘtefan

//AUTOR

Alte rețete

0 comentarii

Votează rețeta: 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star