Print
brânzoici într-o tavă tapetată pe o hârtie de copt
buton-print buton-pinterest

Rețetă brânzoici

Pregătește-ți brânzoici ca la mama acasă dacă dorești să servești un desert tradițional românesc. Sunt ușor de făcut, au o umplutură de brânză dulce și un aluat pufos cu o aromă subtilă de lămâie și vanilie, astfel poți să le servești atât calde cât și reci.

info

  • Author: Alexandra
  • Timp Preparare: 60 min
  • Timp Gătire: 30 min
  • Timp Total: 90 min
  • Porții: 16 porții
  • Categorie: Desert
  • Bucătărie: Romănească

Ingrediente:

ALUAT

500g făină

25g drojdie proaspătă

150ml lapte

80 g ut

2 ouă

60g zahăr

un praf de sare

1 linguriță coajă rasă de lămâie

UMPLUTURĂ

450g brânză dulce de vaci (sau urdă, bine scursă)

120g zahăr

1 ou mare

sare

1 lingură esență de vanilie

1 ou (pentru ungerea brânzoicilor)

Mod de preparare:

  1. Cerne făina într-un bol mare și adaugă coaja rasă de lămâie. În mijlocul făinii trebuie să faci o adâncitură, în care pui drojdia amestecată cu o linguriță de zahăr și 3-4 linguri de lapte (din cantitățile date). Se lasă de-o parte pentru 10-15 minute, pentru a avea timp drojdia să acționeze.
  2. Între timp, bate ouăle cu zahărul și sare (un vârf de cuțit). Adaugă laptele și untul topit, trebuie să fie călduț dar nu fierbinte. Toarnă compoziția în bolul cu făină și frământă timp de 10 minute, până ce obții un aluat moale, dar care nu se lipește. Acoperă bolul și lasă aluatul să crească timp de o oră, într-un loc călduț, până își dublează volumul.
  3. Amestecă toate ingredientele pentru umplutură într-un bol până ce se incorporează bine.
  4. Întinde aluatul într-un pătrat de 40×40 cm și împarte-l în 16 pătrățele mai mici de aproximativ 10 cm fiecare. Pune umplutura în mod egal pe fiecare pătrățel cu ajutorul unei linguri. Unește colțurile opuse ale fiecărui pătrățel, o să arate ca și un plic. Presați bine vârfurile pentru a nu se desface în timpul coacerii.
  5. Preîncălzește cuptorul la 200°C. Așază brânzoaicele în tavă și lasă-le să mai crească vreo 20 de minute, după care unge brânzoaicele cu ou bătut.
  6. Brânzoicile se coc primele 10 minute la 200°C, apoi redu temperatura la 180°C până se rumenesc deasupra.

Note

Poți adaugă în umplutura de brânză gem de afine.

Dacă umplutura are un exces de lichid, datorat brânzei, adăuga o lingură de făină pentru a preveni scurgerea în timpul coacerii.

Informații Nutriționale
  • Pentru o porție de: 100g
  • Calorii: 350kcal
  • Zahăr: 25g
  • Sodiu: 250mg
  • Grăsimi: 15g
  • Grăsimi Sat: 15g
  • Grăsimi Nesat: 0
  • Grăsimi Trans: 0
  • Carbohidrați: 50g
  • Fibre: 2g
  • Proteine: 9g
  • Colesterol: 0

* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.

> Ai încercat rețeta?

Dacă ai întrebări, recomandări sau pur și simplu ți-a plăcut rețeta noastră te rugăm să lași un comentariu.

Distribuie pe:

Avatar pentru AlexandraAlexandra

//AUTOR

Alte rețete

0 comentarii

Votează rețeta: 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star