Rețetă alivenci moldovenești
Informativ
- Preparare: 20 min
- Gătire: 60 min
- Timp total: 1 oră 20 min
- Cantitate: 12 porții
- Categorie: Desert
- Bucătărie: România
Descriere
Alivencile moldovenești sunt la bază niște plăcinte cu brânză și mălai absolut delicioase. Îmi prepar acest desert conform acestei rețete deoarece așa îmi ies pufoase, fragede și suficient de dulci.
Ingrediente:
1l lapte.
500g brânză de vaci.
300g smântână.
250g mălai.
200-250g zahăr.
100g unt.
1/2 linguriță de sare.
6 ouă.
Mod de preparare:
1. Începe prin a fierbe laptele. Când laptele începe să dea în clocot se adaugă mălaiul și se amestecă bine pentru a preveni formarea cocoloașelor. Lasă compoziția la foc mic aproximativ 5 minute.
2. Răstoarnă compoziția într-o oală sau castron, adaugă untul, sarea și se amestecă până când untul s-a topit complet. Lasă compoziția să se răcească.
3. Separă cele 6 ouă, gălbenușurile trebuie bătute împreună cu zahărul și un vârf de sare.
4. Când compoziția de lapte și mălai s-a răcit, adaugă brânza de vaci, 300g smântână și gălbenușurile bătute spumă.
5. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează o tavă cu hârtie de copt sau unge tava cu unt și cerne făină deasupra apoi toarnă compoziția în tavă.
6. Se coace la cuptor aproximativ o oră sau până când se rumenește puțin pe margini. Se servește rece și deasupra se adaugă smântână și zahăr.
Note
Opțional puteți atunci când fierbeți laptele să adăugați vanilie.
Poți să nu pui zahăr dacă nu dorești alivenci dulci.