
Fondant rețetă de cofetărie rapidă
Fondant-ul se prepară ușor și este o rețetă care are la bază ingrediente ieftine. Se folosește la diverse prăjituri în creme sau glazuri și chiar bomboane.
- Timp Preparare: 5 min
- Timp Gătire: 10 min
- Timp Total: 15 min
- Porții: 10 porții
- Categorie: Desert
- Bucătărie: Turcia
Ingrediente:
500g zahăr tos.
125ml apă.
125g glucoză lichidă.
25–30g cacao.
50g apă.
vanilie (opțional, vezi note)
Mod de preparare:
- Pune un castron metalic în congelator până când prepari glazura fondantă.
- Într-o cratiță cu pereți înalți pune zahărul, glucoza și apa. Atașează un termometru pe marginea cratiței. Fierbe ingredientele la foc mare și din când în când curăță pereții cratiței cu o pensulă înmuiată în apă rece. Nu folosi lingura să amesteci sau să cureți în sirop!
- Când siropul a atins temperatura de 113-115°C, oprește focul și toarnă amestecul în castronul metalic rece. Atașează termometrul la bol și lasă-l deoparte (fără să amestecați, sau atingeți) siropul până când ajunge la temperatura de 45-48°C. Între timp, pregătește pasta de cacao.
- Pune într-un pahar cacaua și adaugă apă treptat, amestecă bine cu o lingură până când nu mai sunt cocoloașe. Scopul este să obții o cremă de cacaua groasă.
- Când siropul a ajuns la temperatura potrivită, mixează-l. Dacă este prea vâscos, adaugă o lingură de apă. Când siropul este complet alb și mai consistent, adaugă pasta de cacaua și continuă mixarea. Trebuie să obții o glazură lucioasă care să nu fie nici prea lichidă dar nici prea groasă.
Note
Dacă fondantul se întărește, înainte de a-l folosi, puneți-l într-un bol pe baie de aburi. Astfel își va reveni la starea fluidă.
Există și rețete fondant care au colorant alimentar în compoziție.
**vanilie: Adaugă vanilia atunci când siropul a ajuns la 45-48°C.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 350kcal
- Zahăr: 90g
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 0
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 90g
- Fibre: 0
- Proteine: 0
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.