Rețetă socată de casă (suc de soc)
Pregătește-ți socată de casă folosind doar câteva ingrediente dacă dorești să-ți faci o băutură răcoritoare tradițională cu un gust dulce-acrișor, puțin acidulată.
- Timp Preparare: 15 min
- Timp Total: 15 min
- Porții: 12 porții
- Categorie: Răcoritoare
- Bucătărie: România
Ingrediente:
3L apă.
200-300g zahăr sau după gust.
6-7 flori de soc.
2-3 lămâi mari.
50-75ml suc de lămâie.
un borcan sau o carafă de 4L-4,5L.
Mod de preparare:
- Începe prin a curăța, spăla și zvânta florile de soc. Rupe jos „picioarele verzi ale florilor de soc deoarece ele dau un gust amărui preparatului.
- Spală lămâile, una o vei folosi pentru stors iar alta va trebui să o tai felii subțiri.
- Într-un vas, puneți zahărul iar peste el puneți apă. Amestecați cât să dizolvați puțin zahărul.
- Într-un borcan sau carafă de 4L-4,5L, puneți florile de soc, amestecul de zahăr și apă, zeama de lămâie, feliile de lămâie și umple borcanul cu apă rece. Amestecă totul foarte bine, acoperă borcanul cu o farfurie și lasă-l la temperatura camerei la soare 2-3 zile. Trebuie amestecat în fiecare zi, dacă doriți să fie și mai acidulată puteți să o lăsați și mai mult de 2-3 zile la soare în bucătărie.
- Strecoară sucul și lasă-l la frigider, se poate servi imediat ce a fost strecurat dar gustul este unul mai bun atunci când sucul este rece.
Note
Opțional pentru a grăbi fermentația puteți să adăugați 3g de drojdie.
Puteți să adăugați stafide pentru a crește aciditatea sucului.
Pentru a adăuga socatei o notă proaspătă, poți să adaugi și câteva frunze de mentă sau busuioc înainte de a o lăsa la fermentat.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100ml
- Calorii: 60kcal
- Zahăr: 10g
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 0
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 15g
- Fibre: 0
- Proteine: 0
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.