
Tocăniță de ciuperci
Recomand tocănița de ciuperci celor care doresc o garnitură lângă carne dar acest preparat poate fi și felul principal al mesei. Ceapa călită îi va oferi gust și aromă, zeama lăsată de ciuperci și laptele adăugat la final vor constitui un sos care se leagă foarte bine cu ciupercile.
- Preparare: 10 min
- Gătire: 30 min
- Timp Total: 40 min
- Porții: 3 porții
- Categorie: Garnituri
- Bucătărie: România
Ingrediente:
500g ciuperci champignon albe sau brune.
300ml lapte rece.
2 fire de ceapă verde sau 1 ceapă medie.
2 linguri de ulei + 50g unt.
mărar sau pătrunjel verde tocat.
1 (10-15gr) linguriță de făină.
sare și piper.
2 căței de usturoi (opțional).
Mod de preparare:
1. Toacă cele 2 fire de ceapă verde sau ceapa medie. Spală ciupercile și lasă-le la scurs într-o strecurătoare. Când ciupercile s-au uscat, taie picioarele rondele iar pălăriile sferturi. Opțional poți să pui picioarele în alt vas și să le gătești pe ele primele deoarece sunt mai fibroase.
2. Într-o cratiță pune uleiul și cele 50gr de unt, când untul s-a topit adaugă firele de ceapă sau ceapa, puțină sare și călește-o. Nu arde sau rumeni ceapa, trebuie să obții doar o culoare translucidă. Operațiunea se poate face la foc mediu-mic.
3. Adaugă ciupercile și amestecă bine să se combine totul, 7-10 minute. Asezonează cu sare și piper, poți să mai asezonezi la final dacă este nevoie. Dacă dorești poți să gătești prima dată picioarele ciupercilor și apoi pălăriile, dar eu nu procedez așa.
4. Acoperă cratița cu capac 10 minute, ele vor lăsa apă și vor înota în zeamă, gustă după cele 10 minute ciupercile să vezi dacă sunt făcute și mai asezonează dacă consideri că este necesar. Dacă este multă zeamă în cratiță după cele 10 minute, nu mai pune capacul și fierbe până când zeama mai scade.
5. Pentru a îngroșa tocănița de ciuperci, într-o ceașcă pune cei 300ml de lapte și adaugă lingura de făină. Amestecă 2-3 minute pentru a preveni formarea cocoloașelor. Setează focul pe mic.
6. Toarnă compoziția (laptele cu făină) treptat peste ciuperci amestecând bine și asigurându-te că laptele se distribuie uniform. Dacă sosul este prea gros, puteți să adăugați lapte.
7. Lasă tocănița de ciuperci să mai fiarbă la foc mic cât să se gătească făina (4-5 minute).
8. Gustă și asezonează cu sare și piper dacă consideri că este necesar, toacă mărarul și frunzele de pătrunjel și presară-le deasupra.
Note
Opțional, atunci când călești ceapa poți să toci 2 căței de usturoi și să îi călești continuând cu următorii pași.
Atenție ca uleiul și untul să nu fumege.
Se pot folosi și alte soiuri de ciuperci. Timpii de gătire este posibil să difere puțin.