Rețetă sos alb cu ciuperci
Acesta este un sos alb cu ciuperci simplu pe care poți să îl servești cu paste sau diverse cărnuri făcute la tigaie grill/cuptor. Este ușor de făcut, are o textură cremoasă și aromă bogată.
- Timp Preparare: 5 min
- Timp Gătire: 15 min
- Timp Total: 20 min
- Porții: 4 porții
- Categorie: Sos
- Bucătărie: Europeană
Ingrediente:
500g ciuperci brune
1 ceapă
2 căței usturoi
2 linguri ulei de măsline sau floarea soarelui
2 linguri smântână 12% grasime
1 lingură făină
200ml lapte
busuioc (opțional)
cimbru (opțional)
sare & piper după gust
Mod de preparare:
- Curăță și taie mărunt ceapa și usturoiul. Spală ciupercile și taie-le rondele (cam de grosimea unui deget).
- Într-o cratiță încăpătoare, călește ceapa și usturoiul în ulei la foc mic. Când acestea devin aurii, adaugă ciupercile apoi călește-le până când devin moi.
- În timp ce ciupercile se călesc, într-un bol, amestecă smântâna, făina și laptele folosind un tel până când acestea se omogenizează. Adaugă compoziția peste ciuperci când acestea sunt gata.
- Lasă sosul pe foc mic până când începe să fiarbă, oprește focul și asezonează-l cu busuioc, cimbru (opțional), sare și piper. Lasă-l să se răcească, servește.
Note
Sosul se îngroașă după ce se răcește puțin.
Dacă faci paste, când ai oprit focul adaugă pastele în sos și lasă-le 5-8 minute sub capac.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 200kcal
- Zahăr: 0
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 10g
- Grăsimi Sat: 5g
- Grăsimi Nesat: 5g
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 10g
- Fibre: 2g
- Proteine: 3g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.