Print
sarmale în foi de varză într-o oală de lut

Rețetă sarmale în foi de varză

Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida. (Votează rețeta)

loadingÎncarc…

Descriere:

Poți să gătești sarmale în foi de varză dulci sau murate, rețeta-i una simplă, tradițională din care îți vor ieși 35 de sărmăluțe. Acest preparat tradițional se poate găti în mai multe moduri, existând derivate precum: sarmale în foi de viță, sarmale de post, sarmale fierte sau la cuptor.


Informații:

 • Author: Alexandra
 • Preparare: 30 minute
 • Gătire: 30 minute
 • Timp total: 1 oră
 • Cantitate: 35 porții
 • Categorie: Cină
 • Bucătărie: România

Ingrediente:

1kg varză

500g carne tocată (porc sau vită)

250g orez

1 ceapă

2 caței de usturoi

500600ml bulion

2 frunze de dafin

sare & piper

cimbru, boia dulce/iute, tarhon (opțional)


Mod de preparare:

 1. Taie cotorul verzei și pune-o întreagă la fiert, când furculița intră ușor în varză înseamnă că varza este fiartă. Pune varza la răcit într-un bol cu apă și continuă cu pasul 2.
 2. PREPARAREA UMPLUTURII: Curăță și taie mărunt ceapa și usturoiul, apoi călește-le într-o tigaie cu ulei la foc mediu până când devin aurii. Adaugă carnea tocată și prăjește-o până devine ușor maronie. Când carnea tocată este ușor maronie, adaugă orezul și condimentele (sare, piper și cele opționale dacă dorești), amestecă și mai lasă-le pe foc aprox. 2 minute.
 3. Ia varza din apă și desfă fiecare frunză. Dacă dorești să ai sarmalele mai mici, rupe fiecare frunză pe vertical în jumătate. Nu rula sarmalele foarte strâns deoarece se pot sparge. Umplutura se pune pe capătul fâșii de varză apoi se rulează iar la final se apasă capetele în interior pentru a le închide.
 4. Mărunțește într-o oală de 4-5L puțină varză, cât să ai un strat de varză pe fundul oalei. Aranjează fiecare sarma apoi dacă dorești poți să mărunțești un strat de varză deasupra. Toarnă bulionul peste sarmale apoi apă cât să fie acoperite, adaugă frunzele de dafin și se fierb la foc mic cu capacul pus pe oală. Sarmalele se fierb aproximativ 25-30 de minute.
Note

După 25-30 de minute, scoate o sarma afară din oală și verifică dacă orezul este fiert. Dacă orezul este fiert și s-a umflat, înseamnă că sarmalele sunt gata. Timpii pot diferi în funcție de orez și aragaz.

Poți să servești sarmale de varză cu smântână și mămăligă.

> Ai încercat rețeta noastră?

Dacă ați încercat rețeta noastră, ne-ar face plăcere să auzim părerea voastră. Puteți lăsa un comentariu mai jos sau să distribuiți rețeta prietenilor. În acest fel putem publica și alte variante ale rețetelor sau chiar rețete noi, mulțumim!

Rețete populare

RUBRICA DE COMENTARII