Rețetă ratatouille
Ratatouille este o mâncare tradițională franțuzească ușor de preparat și accesibilă având în vedere că se pregătește vara când legumele sunt în sezon. Legumele făcute la cuptor pot fi combinate cu brânză, astfel poți să o servești ca fel principal sau ca garnitură.
- Timp Preparare: 20 min
- Timp Gătire: 40 min
- Timp Total: 60 min
- Porții: 5 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Franțuzească
Ingrediente:
2 vinete medii
2 dovlecei
1 ardei kapia
1 ceapă roșie/albă
3 căței de usturoi
5 roșii
2 linguri ulei de măsline sau floarea-soarelui
sare & piper
cimbru
busuioc verde (opțional)
100g brânză (opțional)
Mod de preparare:
- Taie vinetele, dovleceii, ardeiul și roșiile rondele (să aibă aproximativ aceeași grosime). Toacă ceapa și usturoiul mărunt.
- Încinge ulei într-o tigaie mare, călește la foc mic ceapa și usturoiul până când devin translucide apoi adaugă roșiile (dacă folosești roșii proaspete, poți să le decojești înainte). Amestecă apoi gătește până când roșiile se descompun și formează un sos gros, asezonează cu sare, piper, cimbru și busuioc.
- Preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un vas de copt ceramic sau tavă cu pereți înalți, întinde un strat subțire de sos de roșii apoi aranjează feliile de vinete, dovlecei și ardei unele lângă altele ca și o spirală pe stratul de sos (vezi imaginea rețetei).
- Toarnă restul de sos deasupra legumelor, presară cimbru și bucăți de brânză apoi acoperă vasul cu folie de aluminiu și coace preparatul aprox. 30 de minute. După cele 30 de min, îndepărtează folia de aluminiu și mai coace-l aprox. 15-20 de minute până când legumele sunt fragede și ușor rumenite la margini.
Note
Poți opta pentru brânză de capră sau parmezan.
În loc de roșii întregi poți folosi roșii pasate.
Înainte să o tai trebuie să se răcească complet.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 180kcal
- Zahăr: 0
- Sodiu: 300mg
- Grăsimi: 10g
- Grăsimi Sat: 4g
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 18g
- Fibre: 6g
- Proteine: 7g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.