
Rețetă piure de urzici cu usturoi și hrean
Descriere:
Gătește acasă comform rețetei tradiționale piure de urzici cu usturoi și hrean, nimic complicat. Sosul este unul simplu care va da gust și textură urzicilor.
Informații:
- Preparare: 15 minute
- Gătire: 30 minute
- Timp total: 45 minute
- Cantitate: 4 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: România
Ingrediente:
1kg urzici (pentru rețetă trebuie tocate)
400–600ml din apa în care ai fiert urzicile (în funcție de cât de gros dorești sosul).
50g făină albă.
4 linguri de ulei de floarea soarelui sau măsline.
1–2 căței de usturoi tocați fin sau dați prin răzătoare.
hrean (opțional).
sare și piper după gust.
Mod de preparare:
- Încălzește uleiul într-o tigaie apoi adaugă făina albă. Amestecă repede cu o lingură de lemn vreo 1-2 minute apoi adaugă 200ml de apă (o cană în general are 200ml). Amestecă până când apa a fost absorbită de făină și s-a omogenizat, abia atunci poți să adaugi și restul de apă. Sosul este gata când compoziția arată ca smântâna și s-a mai îngroșat.
- Peste sos adaugă urzicile, 1-2 căței de usturoi apoi amestecă bine cu un tel și lasă piureul de urzici să fiarbă la foc mic aproximativ 10 minute.
- Asezonează cu sare, piper și opțional adaugă hrean ras. Amestecă bine apoi servește.
NoteSe poate servi alături de mămăligă sau ouă prăjite.
Acest sos simplist poate fi înlocuit cu sos bechamel.
Se poate servi alături de mămăligă sau ouă prăjite.
Acest sos simplist poate fi înlocuit cu sos bechamel.
Cum se fierb urzicile pentru mâncare de urzici sau piure de urzici?
1. Le cureți apoi le speli în câteva ape.
2. Pune la fiert o oală plină cu apă, iar atunci când apa fierbe adaugă urzicile și lasă-le să fiarbă vreo 10-12 minute până se înmoaie bine.
3. Scoate-le într-o sită (poți folosi apa în care s-au fiert sau să o arunci) și le lăsăm să se scurgă bine. Apoi poți să continui cu rețeta.