Rețetă mămăligă ciobănească
Mămăliga ciobănească este o mâncare tradițională care se prepară cu ingrediente de bază și accesibile. Este ușor de făcut, fiind o garnitură sațioasă numai bună de servit alături de ceea ce vă place.
- Timp Preparare: 5 min
- Timp Gătire: 29 min
- Timp Total: 34 min
- Porții: 6 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: România
Ingrediente:
1l apă.
300g mălai.
1–2 lingurițe de sare.
30–40g unt sau 10-20ml ulei (opțional).
smântână (opțional).
Mod de preparare:
- Pune apa, 1-2 lingurițe de sare și jumătate (puțin mai mult de jumătate, 65%) de mălai la fiert într-un vas de fontă cu pereții groși. Trebuie să amesteci din când în când ca mălaiul să nu se lipească de fund.
- Când mămăliga se îngroașă și clocotește, toarnă uniform pe toată suprafața restul de mălai. Nu amesteca altfel se vor forma cocoloașe. Setează focul pe mic și lasă mămăliga să fiarbă aproximativ 20 de minute.
- După ce mămăliga ciobănească s-a fiert, amestecă bine aproximativ 3-4 minute sau până când s-a întărit. Când s-a întărit, adaugă (opțional) puțin ulei, unt sau brânză grasă de burduf. Modelează mămăliga să ia forma vasului de fontă, las-o pe foc aprox 5-8 minute și când mămăliga se desprinde de vas (și ies aburi pe laterale) poți să o răstorni pe un fund de lemn și să o servești.
Note
Mămăliga ciobănească poate fi servită cu brânză, smântână, carne de vită sau porc, cârnați, legume, pâine proaspătă.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 120kcal
- Zahăr: 0
- Sodiu: 20mg
- Grăsimi: 1g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 26g
- Fibre: 0
- Proteine: 2g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.