
Rețetă lasagna cu legume
Lasagna cu legume este un preparat vegetarian, plin cu legume proaspete și ierburi aromatice. Fiecare strat este bogat în arome, completat de sosul bechamel care îi oferă o consistență cremoasă.
- Preparare: 20 min
- Gătire: 30 min
- Timp Total: 50 min
- Porții: 12 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Italia
Ingrediente:
250g foi de lasagna.
200g dovlecei.
200g vinete.
4 linguri de ulei.
1 ceapă albă mare.
1 morcov mediu.
3 felii de ardei gras roșu.
150g ciuperci champignon.
700ml suc de roșii.
1 linguriță de busuioc uscat.
sare și piper.
1/2 linguriță de oțet balsamic.
250g mozzarella.
1 linguriță de zahăr.
PENTRU SOS:
500ml lapte.
30 g unt.
30g făină.
sare și piper.
1 vârf de cuțit de nucșoară.
1 linguriță ulei de măsline.
Mod de preparare:
1. Pregătim prima dată sosul bechamel. Pune laptele la fiert și într-o cratiță mai înaltă adaugă uleiul și încinge-l la foc mic. Când uleiul este încins adaugă untul, dacă folosești unt clarifiat nu mai ai nevoie de ulei. Odată ce untul s-a topit, adaugă făina și amestecă bine cu ajutorul unui tel pentru că amestecul trebuie să fie omogen iar făina să se lege bine de grăsime.
2. Trebuie să amesteci repede și energic, untul trebuie să se încorporeze în făină complet dar trebuie să fii atent/ă să nu o rumenești. Amestecă până când simți un miros de plăcintă coaptă, semn că făina se gătește.
3. Toarnă în cratiță între timp ce amesteci continuu și energic laptele fierbinte. Acordă mai multă grijă acestui pas pentru a evita formarea cocoloașelor în sos, dacă totuși s-au format cocoloașe nu arunca sosul. Gătește-l în continuare iar la final îl poți trece prin sită pentru a îndepărta cocoloașele.
4. Lasă-l la fiert încă 5-6 minute, amestecă continuu pe toată durata de fierbere. Când sosul se îngroașă asezonează-l cu sare, piper și nucșoară. Acoperă cratița cu o folie alimentară ca să nu prindă pojghiță.
5. Taie vinetele și dovleceii cuburi mici, asezonează cu sare și lasă legumele să se scurgă într-o sită 30 de minute. Puteți să le stoarceți și cu ajutorul mâinilor în intervalul acesta pentru a elimina lichidul.
6. Taie ceapa și cele 3 felii de ardei gras în bucățele mici, ciupercile în cubulețe și răzălește morcovii.
7. Călește ceapa în ulei încins timp de 2 minute. Apoi adaugă morcovul ras și ardeii călindu-i 2-3 minute. Adaugă vinetele și dovleceii și călește-i 3-4 minute.
8. Călește ciupercile separat în două linguri de ulei apoi le punem peste restul legumelor și le lăsăm pe foc 2-3 minute.
9. Adaugă sosul de roșii, sare, piper, busuioc, zahăr și oțet balsamic și le lăsăm să fiarbă la foc mi amestecând cât de des putem până când se îngroașă compoziția.
10. Ia de pe foc sosul de legume și pe fundul unui vas termorezistent/yena pune un strat de sos bechamel, apoi o foaie de lasagna, sosul de legume și mozzarella. Continuăm exact în aceeași ordine terminând cu foaia de lasagna care va fi acoperită de sos bechamel.
11. Preîncălzește cuptorul la 200°C și coace lasagna în jur de 30 de minute. Lasă lasgna să se răcească puțin apoi porționează-o și servește.
Note
Opțional se poate orana cu mozzarella.
Se poate face cu foi lasagna din comerț.
Opțional se poate adăuga parmezan în sosul bechamel.