Rețetă lasagna cu legume
Pregătește-ți lasagna cu legume dacă îți dorești o cină consistentă ușor de făcut și echilibrată, plină cu legume și proteine. Sosul bechamel adaugă o notă cremoasă preparatului.
- Timp Preparare: 20 min
- Timp Gătire: 30 min
- Timp Total: 50 min
- Porții: 12 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Italia
Ingrediente:
250g foi de lasagna.
200g dovlecei.
200g vinete.
4 linguri de ulei.
1 ceapă albă mare.
1 morcov mediu.
3 felii de ardei gras roșu.
150g ciuperci champignon.
700ml suc de roșii.
1 linguriță de busuioc uscat.
sare și piper.
1/2 linguriță de oțet balsamic.
250g mozzarella.
1 linguriță de zahăr.
PENTRU SOS:
500ml lapte.
30 g unt.
30g făină.
sare și piper.
1 vârf de cuțit de nucșoară.
1 linguriță ulei de măsline.
Mod de preparare:
- Pregătim prima dată sosul bechamel. Pune laptele la fiert și într-o cratiță mai înaltă adaugă uleiul și încinge-l la foc mic. Când uleiul este încins adaugă untul, dacă folosești unt clarifiat nu mai ai nevoie de ulei. Odată ce untul s-a topit, adaugă făina și amestecă bine cu ajutorul unui tel pentru că amestecul trebuie să fie omogen iar făina să se lege bine de grăsime.
- Trebuie să amesteci repede și energic, untul trebuie să se încorporeze în făină complet dar trebuie să fii atent/ă să nu o rumenești. Amestecă până când simți un miros de plăcintă coaptă, semn că făina se gătește.
- Toarnă în cratiță între timp ce amesteci continuu și energic laptele fierbinte. Acordă mai multă grijă acestui pas pentru a evita formarea cocoloașelor în sos, dacă totuși s-au format cocoloașe nu arunca sosul. Gătește-l în continuare iar la final îl poți trece prin sită pentru a îndepărta cocoloașele.
- Lasă-l la fiert încă 5-6 minute, amestecă continuu pe toată durata de fierbere. Când sosul se îngroașă asezonează-l cu sare, piper și nucșoară. Acoperă cratița cu o folie alimentară ca să nu prindă pojghiță.
- Taie vinetele și dovleceii cuburi mici, asezonează cu sare și lasă legumele să se scurgă într-o sită 30 de minute. Puteți să le stoarceți și cu ajutorul mâinilor în intervalul acesta pentru a elimina lichidul.
- Taie ceapa și cele 3 felii de ardei gras în bucățele mici, ciupercile în cubulețe și răzălește morcovii.
- Călește ceapa în ulei încins timp de 2 minute. Apoi adaugă morcovul ras și ardeii călindu-i 2-3 minute. Adaugă vinetele și dovleceii și călește-i 3-4 minute.
- Călește ciupercile separat în două linguri de ulei apoi le punem peste restul legumelor și le lăsăm pe foc 2-3 minute.
- Adaugă sosul de roșii, sare, piper, busuioc, zahăr și oțet balsamic și le lăsăm să fiarbă la foc mi amestecând cât de des putem până când se îngroașă compoziția.
- Ia de pe foc sosul de legume și pe fundul unui vas termorezistent/yena pune un strat de sos bechamel, apoi o foaie de lasagna, sosul de legume și mozzarella. Continuăm exact în aceeași ordine terminând cu foaia de lasagna care va fi acoperită de sos bechamel.
- Preîncălzește cuptorul la 200°C și coace lasagna în jur de 30 de minute. Lasă lasgna să se răcească puțin apoi porționează-o și servește.
Note
Poți să o ornezi cu mozarella sau să adaugi parmezan în sosul bechamel.
Poți să folosești foi de lasagna din comerț.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 300kcal
- Zahăr: 0
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 14g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 30g
- Fibre: 4g
- Proteine: 14g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.