
Rețetă ghiveci de legume călugăresc
Descriere:
Prepară ghiveci de legume călugăresc conform rețetei originale. Combină o varietate de legume proaspete și condimente, perfecte pentru masele de familie dar și pentru masele luate cu prietenii.
Informații:
- Preparare: 15 minute
- Gătire: 40 minute
- Timp total: 55 minute
- Cantitate: 10 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: România
Ingrediente:
100ml ulei de măsline sau floarea soarelui.
1 ceapă albă, morcov, țelină, vânătă.
3–4 cartofi mari.
250g fasole verde.
1–2 dovlecei.
5 ciuperci.
2 ardei kapia sau ardei gras.
5 roșii.
5 căței de usturoi.
1–2 foi de dafin.
piper, sare, cimbrișor, curcuma, boia dulce, foi de dafin, busuioc uscat, după gust.
busuioc proaspăt (la final).
Mod de preparare:
- Taie roșiile în două apoi încă odată tot în două. Mixează-le în blender sau robot 1-2 minute dar nu prea mult deoarece oricum le vei fierbe. Morcovul se taie rondele, țelina cuburi, ceapa mărunt, cățeii de usturoi bucăți medii, fasolea verde în două sau trei, cartofii bucăți medii, vinetele și dovleceii se curăță de coajă și semințe (dovleceii) apoi se tau cuburi, ardeii rondele (curăță semințele), ciupercile bucăți medii.
- Pune într-o cratiță ulei, când uleiul s-a încins adaugă ceapa împreună cu două lingurițe de sare, condimente (doar busuiocul uscat), 1-2 foi de dafin, cățeii de usturoi și călește-le 3-4 minute la foc iute între timp ce amesteci.
- Pune apoi roșiile blenduite (amestecă) și lasă-le să fiarbă aproximativ 5 minute. Apoi adaugă cartofii, morcovii, țelina, fasolea verde, dovlecelul, ardeiul kapia, ciupercile (amestecă). Pune capacul pe cratiță și lasă ghiveciul să fiarbă 40 de minute. La final adaugă busuioc proaspăt.
NotePentru această rețetă n-ai nevoie de apă deoarece legumele și roșiile blenduite vor fi îndeajuns.
În acest ghiveci călugăresc puteți adaugă linte pentru un plus de proteine. Coriandru și chimion pentru savoare și aromă. Smântână sau iaurt la final pentru aromă și textură.
Pentru această rețetă n-ai nevoie de apă deoarece legumele și roșiile blenduite vor fi îndeajuns.
În acest ghiveci călugăresc puteți adaugă linte pentru un plus de proteine. Coriandru și chimion pentru savoare și aromă. Smântână sau iaurt la final pentru aromă și textură.