
Rețetă de creveți mediteraneeni
Această rețetă de creveți mediteraneeni aduce esența bucătăriei mediteraneene la tine acasă. Sunt ușor de preparat, poți să-i servești cu garniturile tale preferate.
- Preparare: 10 min
- Gătire: 25 min
- Timp Total: 35 min
- Porții: 3 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Asia
Ingrediente:
500g creveți (proaspeți sau congelați).
¾ linguriță de sare kosher (se poate folosi orice altă sare).
1/2 linguriță de piper negru.
2 linguri de ulei de măsline.
1 ceapă roșie mică, tăiată cubulețe.
2 căței de usturoi, tocați.
1 conservă (400g) de roșii coapte.
1 linguriță de oregano uscat.
¼ fulgi de ardei roșu.
1 linguriță de miere de albine.
1 lingură oțet de vin roșu (se poate înlocui cu oțet balsamic sau de mere).
1 conservă (400g) de carciofi (anghinare).
90g măsline.
60g brânză feta, fărâmițată.
2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat.
2 linguri zeamă de lămâie (jumătate de lămâie mică).
Mod de preparare:
- Mai întâi, dacă avem creveți proaspeți, îi curățăm de învelișul tare și le înlăturăm capul, după care, cu ajutorul unui băț din lemn/scobitoare, scoatem intestinul și apoi îi spălăm bine. Iar la final, îi uscăm cu ajutorul unui prosop de hârtie.
- Preîncălzim cuptorul la 200°C. Punem creveții într-un bol și îi condimentăm cu jumătate din sare și un sfert din piper, apoi îi punem deoparte.
- Într-o tigaie încăpătoare rezistentă la cuptor sau o tavă punem uleiul de măsline și punem în cuptor pentru a se încălzi. Adăugăm ceapa și sarea și piperul rămase. O coacem pănâ când se înmoaie, pentru aproximativ 5 minute, amestecând ocazional. Dacă e nevoie reduceți temperatura pentru a nu se arde ceapa.
- Adăugăm usturoiul, pe care îl lăsăm la copt doar până începe să miroasă, după care punem roșiile, oregano și fulgii de ardei roșu. Reducem temperatura la 150°C și lăsăm totul să fiarbă timp de 10 minute.
- Luăm tava din cuptor și amestecăm conținutul cu oțetul de vin roșu și mierea de albine. Împrăștiem carciofii și măslinele în tavă, apoi aranjăm creveții deasupra într-un singur strat. Presărăm pe deasupra brânza feta.
- Îi coacem la cuptor pentru 10-12 minute până când brânza devine ușor maronie, iar creveții sunt gătiți. Scoatem tava și stoarcem zeama de lămâie peste creveți și îi presărăm cu pătrunjel.
Note
Acești creveți mediteraneeni se pot servi alături de paste, orez sau cușcuș. De asemenea, puteți adăuga un strop de zeamă de lămâie înainte de servire pentru a intensifica aromele.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 415kcal
- Zahăr: 10g
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 21g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 28g
- Fibre: 7g
- Proteine: 32g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.