Print
cartofi frantuzesti într-un vas yena pe o farfurie
buton-print buton-pinterest

Rețetă cartofi franțuzești

Prepară cartofi franțuzești comform rețetei originale. Cartofii vor avea o textură cremoasă care este dată de smântână și lapte, iar afumătura acompaniează subtil acest preparat.

info

  • Author: Oana
  • Preparare: 20 min
  • Gătire: 1 oră 5 min
  • Timp Total: 1 oră 25 min
  • Porții: 6 porții
  • Categorie: Cină
  • Bucătărie: Cină

Ingrediente:

1kg cartofi fierți în coajă.

68 ouă fierte.

400ml smântână acrișoară cu 20%-25% grăsime.

50100ml lapte în funcție de cât de groasă e smântâna.

30g unt.

sare și piper după gust.

50100g cașcaval ras (opțional).

200300g cârnaț afumat tăiat rondele (opțional).

Mod de preparare:

  1. Spală catofii bine apoi pune-i la fiert fără să îi cureți de coajă. Pentru a vedea când sunt fierți, împunge cartofii cu o furculiță. Dacă furculița trece ușor prin ei, cartofii sunt fierți.
  2. Scurge cartofii de apă apoi clătește-i în mai multe ture de apă rece și decojește-i. Între timp poți fierbe ouăle (7-8 minute este suficient) și să scoți untul afară de la frigider deoarece va trebui să ajungă la temperatura camerei.
  3. Taie cartofii curățați rondele de 0,3-0,5 cm (de preferat să fie egali tăiați) apoi unge un vas yena cu unt. Pune două straturi de cartofi, asezonează cu sare și piper după gust. Al treilea strat pune cârnații tăiați rondele (opțional) și un strat de ouă. Continuă apoi cu alte două straturi de cartofi, asezonezi, cârnați și ouă până rămâi fără alimente. Opțional, poți adăuga smântână combinată cu lapte când ajungi la stratul din mijloc și deasupra (vezi note) + cașcaval ras deasupra care se va transforma într-o crustă.
  4. Preîncălzește cuptorul la 200°C, pune preparatul la copt pentru 30 de minute sau până când toate s-au gătit (fiecare cuptor diferă).

Note

Într-un bol amestecă bine cu un tel smântâna și laptele cât să se omogenizeze apoi poți să-l întinzi liniștit/ă peste stratul din mijloc și deasupra.

Dacă ai uitat să pui cașcaval ras deasupra sau te-ai răzgândit, nu-i stres. Scoate preparatul după cele 30 de minute apoi adaugă cașcavalul și mai lasă-l la cuptor 15 minute la 180°C cât să se topească bine cașcavalul.

Poți să înlocuiești cârnațul cu salam rustic sau afumat.

> Ai încercat rețeta noastră?

Ne-am bucura să auzim de la tine ce ți-a plăcut la această rețetă sau ce ai schimba, lasă un comentariu mai jos!

Distribuie pe:

Rețete populare

RUBRICA DE COMENTARII

    Completează câmpurile și votează 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star