
Rețetă cartofi franțuzești
Dacă cauți o cină copioasă și gustoasă poți să-ți gătești niște cartofi franțuzești comform rețetei originale. Vei obține un preparat cremos datorită smântânii și laptelui, iar afumătura îi va oferi aromă.
- Timp Preparare: 20 min
- Timp Gătire: 1 oră 5 min
- Timp Total: 1 oră 25 min
- Porții: 6 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: Cină
Ingrediente:
1kg cartofi fierți în coajă.
6–8 ouă fierte.
400ml smântână acrișoară cu 20%-25% grăsime.
50–100ml lapte în funcție de cât de groasă e smântâna.
30g unt.
sare și piper după gust.
50–100g cașcaval ras (opțional).
200–300g cârnaț afumat tăiat rondele (opțional).
Mod de preparare:
- Spală catofii bine apoi pune-i la fiert fără să îi cureți de coajă. Pentru a vedea când sunt fierți, împunge cartofii cu o furculiță. Dacă furculița trece ușor prin ei, cartofii sunt fierți.
- Scurge cartofii de apă apoi clătește-i în mai multe ture de apă rece și decojește-i. Între timp poți fierbe ouăle (7-8 minute este suficient) și să scoți untul afară de la frigider deoarece va trebui să ajungă la temperatura camerei.
- Taie cartofii curățați rondele de 0,3-0,5 cm (de preferat să fie egali tăiați) apoi unge un vas yena cu unt. Pune două straturi de cartofi, asezonează cu sare și piper după gust. Al treilea strat pune cârnații tăiați rondele (opțional) și un strat de ouă. Continuă apoi cu alte două straturi de cartofi, asezonezi, cârnați și ouă până rămâi fără alimente. Opțional, poți adăuga smântână combinată cu lapte când ajungi la stratul din mijloc și deasupra (vezi note) + cașcaval ras deasupra care se va transforma într-o crustă.
- Preîncălzește cuptorul la 200°C, pune preparatul la copt pentru 30 de minute sau până când toate s-au gătit (fiecare cuptor diferă).
Note
Într-un bol amestecă bine cu un tel smântâna și laptele cât să se omogenizeze apoi poți să-l întinzi liniștit/ă peste stratul din mijloc și deasupra.
Dacă ai uitat să pui cașcaval ras deasupra sau te-ai răzgândit, nu-i stres. Scoate preparatul după cele 30 de minute apoi adaugă cașcavalul și mai lasă-l la cuptor 15 minute la 180°C cât să se topească bine cașcavalul.
Poți să înlocuiești cârnațul cu salam rustic sau afumat.
Valorile nutriționale din această rețetă nu include ingredientele opționale precum cașcavalul și cârnații, dar oricum ele sunt orientative.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 95kcal
- Zahăr: 0
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 2,7g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 14g
- Fibre: 1,2g
- Proteine: 3,7g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.