
Rețetă doradă la cuptor
Descriere:
Pentru cină sau un eveniment mai formal, recomand să încercați doradă la cuptor. Se prepară ușor iar alături de un vin bun și pâine proaspătă vei avea parte de o cină genială.
Informații:
- Preparare: 25 min
- Gătire: 55 min
- Timp total: 1 oră 20 min
- Cantitate: 2 porții
- Categorie: Cină
- Bucătărie: România
Ingrediente:
2 doradei.
4-5 cartofi.
1 ceapă mare (până-n 150g).
1 legătură de pătrunjel.
1 morcov.
1/2 linguriță de turmenic.
1/2 linguriță vegeta de casă macinată.
6 linguri ulei de floarea soarelui/măsline.
2 lămâi.
sare, piper.
Mod de preparare:
- Trebuie să tai cartofii rondele dar nu felii foarte groase, morcovii tot rondele dar mai felii subțiri, iar ceapa trebuie tăiată mărunt. Așează apoi legumele într-o tavă largă (30cm diametru) și presară cu sare și piper după gust.
- Reține două fire de pătrunjel pentru servire iar restul toacă-l mărunt. Amestecă pătrunjelul cu usturoiul strivit, turmenicul (care va da culoare sosului), vegeta și puțină sare. Adaugă uleiul încet, câte o linguriță o dată și pisează totul pentru a obține o pastă. Când pasta e gata, adaugă cam 150ml de apă.
- Toarnă sosul de pătrunjel peste legume, amestecă bine pentru a acoperi toate legumele. Acoperă tava (să fie etanșă) cu folie de aluminiu. Pune tava la cuptor la 200°C pentru 25-30 de minute.
- Între timp, peștii (curățați și spălați) trebuie uscați. Crestează-i pe o parte (în 3-4 locuri) ținând cuțitul pe diagonală. Presară sare peste tot, inclusiv în interior. Stropește peștii cu sucul de la o lămâie (doar o jumătate de lămâie pentru un singur pește) și lasă-i să stea la temperatura camerei până când legumele sunt gata.
- Scoate folia de aluminiu și așează dorada deasupra. Presară puțin piper peste pești. Dacă crezi că sosul de sub legume a scăzut mult, adaugă 50 ml de apă în tavă.
- Pune tava la cuptor pentru 20 de minute. Apoi poți seta ca focul să vină deasupra și să-l mai lași 3-5 minute până peștii prind o crustă frumoasă.
NotePresară pătrunjelul tocat peste, iar în inciziile făcute poți pune felii de lămâie.
Presară pătrunjelul tocat peste, iar în inciziile făcute poți pune felii de lămâie.