Rețeta ciorbă de perișoare ca la mama.

Fel: SupeBucătărie RomâniaDificultate Mediu
Porții

10

porții
Timp preparare

00:30

minute
Timp gătire

1

minute
Calorii

161

cal

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai tipice ciorbe românești. Ingredientele, în special verdețurile, diferă de la o regiune la alta. Până și felul în care este consumată. Noi spre exemplu atunci când facem această ciorbă suntem „armați” cu un ardei iute într-o mână și cu lingurița în cealaltă, parcă nu aluncă la fel fără ceva iute pe lângă.

Ingrediente pentru perișoare:

  • 500g carne tocată de porc, vită sau vițel.

  • 60-80g orez.

  • 1 ou.

  • sare, piper, cimbru, pătrunjel.

  • Ingrediente pentru ciorbă:
  • 3-4l apă.

  • 2 morcovi.

  • 2-3 costițe de porc.

  • 1 felie țelină.

  • o rădăcină de pătrunjel

  • o rădăcină de păstârnac.

  • o ceapă albă medie.

  • un ardei gras roșu.

  • 2-3 roșii medii decojite.

  • 300ml borș sau zeamă varză murată (după gust).

  • 1-2 ligurițe sare, piper.

  • leuștean (după gust).

  • 2-3 cartofi (opțional).

Mod de preparare CIORBĂ:

  • Trebuie să pui o oală cu apă la fiert. Când apa începe să fiarbă, adaugă o linguriță de sare și costițele de porc. Trebuie opărite 1 minut, apoi scoase din oală.
  • Aruncă apa și clătește bine oala. Adaugă 3L de apă și așteaptă până clocotește. Pune acum costițele de porc și lasă-le să fiarbă 30 de minute.
  • Când cele 30 de minute au trecut, adaugă roșiile, rădăcina de pătrunjel, ardeiul gras, morcovii, ceapa, păstârnacul, țelina, toate tăiate mărunt/răzălite.
  • Lasă ciorba să mai fiarbă încă 10-15 minute sau până când legumele sunt puțin mai moi.
  • Mod de preparare perișoare:
  • Amestecă carnea tocată cu oul, orezul (orezul trebuie spălat și scurs bine), sare, piper, cimbru, pătrunjel.
  • Perișoarele se vor umfla la fiert, deci nu trebuie să fie foarte mari. Ajunge să fie de dimensiunea unei nuci foarte mici. Le poți forma cu o mână umedă. Încearcă să le faci cât de cât egale. Așează perișoarele într-o tavă/farfurie una lângă alta, să nu fie suprapuse!
  • Adaugă perișoarele în ciorbă și cartofii (trebuie să fie tăiați de aceeași dimensiune). Pune un capac peste oală și lasă ciorba să fiarbă până când perișoarele sunt fierte.
  • Adaugă borșul/zeama de varză murată (după gust) și gustă ciorba, adaugi ulterior dacă-i nevoie de sare și o mai lași timp de 5-6 minute să mai fiarbă. De preferat ar fi să o lași să se odihnească 5-6 minute, în general cel mai bun gust o are a doua zi când s-a „așezat”.

NOTE

  • Există mai multe variațiuni, ciorbă cu perișoare de carne de pui, ciorbă cu perișoare de carne de pește, de perișoare cu sflecă roșie și legume.

Scrie opinia ta despre această rețetă:




    Pentru a publica mesajul trebuie să accepți Termenii și Condițiile