
Rețetă zmeurată de casă (lichior)
Descriere:
Prepară zmeurată de casă comform rețetei tradiționale. Acest lichior este aromat și potrivit de dulce, folosit deseori la însiroparea blaturilor, prăjiturilor sau consumat ca atare.
Informații:
- Preparare: 30 min
- Timp total: 30 min
- Cantitate: 7 porții
- Categorie: Răcoritoare
- Bucătărie: România
Ingrediente:
500g de zmeură.
150-350g zahăr.
500ml vodcă de 37-40%.
borcan de 2L cu capac.
Mod de preparare:
- Curăță zmeura de frunze, insecte și pune-o în borcan. Nu este nevoie să speli zmeura.
- Toarnă apoi vodca, închide borcanul cu capacul și lasă-l deoparte la macerat 24 de ore într-o încăpere răcoroasă și întunecată.
- A doua zi trebuie să adaugi zahărul, dacă dorești zmeurata mai acrișoară adaugă mai puțin zahăr, mai mult pentru un gust dulce-acrișor și cantitatea maximă pentru un gust dulce, totuși cantitatea de zahăr depinde de gustul pe care doriți să îl obțineți și de zmeură. Opțional puteți să adăugați vanilie.
- Odată ce ai adăugat zahărul lasă borcanul închis la întuneric și răcoare timp de 5-6 săptămâni. În primele zile nu uita să mai scuturi borcanul pentru a ajuta zahărul să se dizolve, puteți să gustați după prima saptămână și să ajustați cantitatea de zahăr. Închideți bine borcanul!
- După ce au trecut cele 5-6 săptămâni, strecoară lichiorul printr-o sită simplă. Apoi filtrează zmeurata printr-o sită pe care ai pus pânză deasă de trei ori.
- Pune zmeurata de casă în sticle curate și cu capac sau dop care sigilează bine. Dacă nu se închide bine sticla, alcoolul se va evapora.
NoteSe poate folosi la cocktail-uri, diverse prăjituri sau consuma de gust.
Se poate folosi la cocktail-uri, diverse prăjituri sau consuma de gust.