
Rețetă socată de casă (suc de soc)
Descriere:
Sucul de soc sau socata este o băutură răcoritoare tradițională românească, gustul este unul dulce acrișor cu o aromă puternică de soc și ușor acidulată.
Informații:
- Preparare: 15 min
- Timp total: 15 min
- Cantitate: 12 porții
- Categorie: Răcoritoare
- Bucătărie: România
Ingrediente:
3L apă.
200-300g zahăr sau după gust.
6-7 flori de soc.
2-3 lămâi mari.
50-75ml suc de lămâie.
un borcan sau o carafă de 4L-4,5L.
Mod de preparare:
1. Începe prin a curăța, spăla și zvânta florile de soc. Rupe jos „picioarele verzi ale florilor de soc deoarece ele dau un gust amărui preparatului.
2. Spală lămâile, una o vei folosi pentru stors iar alta va trebui să o tai felii subțiri.
3. Într-un vas, puneți zahărul iar peste el puneți apă. Amestecați cât să dizolvați puțin zahărul.
4. Într-un borcan sau carafă de 4L-4,5L, puneți florile de soc, amestecul de zahăr și apă, zeama de lămâie, feliile de lămâie și umple borcanul cu apă rece. Amestecă totul foarte bine, acoperă borcanul cu o farfurie și lasă-l la temperatura camerei la soare 2-3 zile. Trebuie amestecat în fiecare zi, dacă doriți să fie și mai acidulată puteți să o lăsați și mai mult de 2-3 zile la soare în bucătărie.
5. Strecoară sucul și lasă-l la frigider, se poate servi imediat ce a fost strecurat dar gustul este unul mai bun atunci când sucul este rece.
NoteOpțional pentru a grăbi fermentația puteți să adăugați 3g de drojdie.
Puteți să adăugați stafide pentru a crește aciditatea sucului.
Opțional pentru a grăbi fermentația puteți să adăugați 3g de drojdie.
Puteți să adăugați stafide pentru a crește aciditatea sucului.