Zacusca de vinete (rețeta mamei)

Rețetă scrisă de: AlexandraCurs: ConserveBucătărie: RomâniaDificultate: Mediu
Porții

5

porții
Timp preparare

1

oră 

50

minute
Timp gătire

1

oră 
Calorii

365

cal

Zacusca de vinete, o delicatesă românească. Această zacuscă nu este înecată în ulei, savoarea este una deosebită, lucru datorat legăturilor de zarzavat.

Singurul lucru rău la această rețetă este că-ți consumă foarte mult timp și energie. Înainte de a prepara zacusca, trebuie să coci vinetele și ardeii capia sau gogoșarii. Deci poți să faci zacusca de vinete în două etape. Prima zi ar fi de preferat să coci (la grătar, nu la cuptor) și să decojești vinetele. Le lași peste noapte în strecurători de plastic (altfel se oxidează).

Ardeii copți trebuie așezați în tăvi sau oale cu capac, îi presari cu sare și îi lași 30 de minute înainte de a-i decoji. Apoi trebuie să le scoți cotoarele și sâmburii + să-i tai felii. Îi poți lăsa și pe ei peste noapte, dar nu într-o strecurătoare ci într-un castron (poți pune sucul lăsat de ardei/gogoșari în zacusca de vinete).

A doua zi începi în forță. Te vei ocupa de tocarea vinetelor, măcinarea ardeilor copți, cepei și de fierberea zacuștei. Poți folosi ardei albi, dar capia și gogoșarii sunt mai cărnoși, dulci aceștia oferind o altă culoare zacuștei.

Zacusca de vinete se fierbe în cratițe mari, largi deoarece suprafața mare ajută la evaporare. Trebuie să o așezați pe un disc metalic (nu direct pe flacără) și gătiți la foc mic. (ATENȚIE: Zacusca fierbinte stropește foarte tare!! ESTE FOARTE FIERBINTE) chiar și așa ea trebuie amestecată energic și constant.

Ingrediente ZACUSCĂ:

  • 3kg de vinete crude.

  • 1,5kg de ardei capia sau amestec de gogoșari cruzi (întregi).

  • 500g zarzavat (1 pătrunjel, 1 păstârnac, o țelină mică, 2 morcovi).

  • 500g ceapă.

  • 500ml ulei.

  • 1l bulion de roșii sau roșii pasate.

  • 3/4 lingurițe de sare.

  • 2 lingurițe piper măcinat sau boabe.

  • 2 foi de dafin.

PREGĂTIREA INGREDIENTELOR:

  • Pregătește toate îngredientele. Zarzavatul, ceapa, vinetele scurse, ardeii copți, bulionul, uleiul și condimentele.
  • Curăță și rade zarzavatul, toacă vinetele, macină ardeii și ceapă (folosește mașina de tocat).
  • Păstârnacul, morcovii, pătrunjelul și țelina trebuie călit într-o cratiță cu 100ml de ulei, la foc mic. Ai grijă să nu se ardă! Așa se obține gustul dulceag și aromat. Când începe să se înmoaie, toarnă 100ml de apă peste și lasă să fiarbă încet, să se înmoaie bine. Totul durează 10-15 minute.
  • FIERBEREA:
  • Alege cea mai mare cratiță din casă (neaparat!) și pune cratița pe un disc metalic (nu direct pe foc), la foc mediu spre mic. Poți și la aragaz, dacă cantitatea e mai mare folosește două ochiuri, pentru rețeta noastră ajunge unul.
  • Toarnă în cratiță 400ml ulei și pune ceapa măcinată la călit cu 2 lingurițe de sare. Călește ceapa până când devine sticloasă (nu o prăji!).
  • Pune în cratiță ardeii capia măcinați, du din nou zacusca la fierbere, la foc mic. Amestecă constant!
  • Adaugă apoi zarzavaturile călite, amestecă până când compoziția începe să clocotească.
  • Adaugă toate vinetele tocate și bulionul.
  • Imediat după ce ai pus vinetele și bulionul, adaugă piper, 2 lingurițe de sare și foile de dafin.
  • Acum urmează partea „grea”. Zacusca de vinete trebuie să fiarbă 60 de minute, la foc mic. ATENȚIE: STROPEȘTE! Chiar și așa, trebuie să amestecați continuu și energic (altfel se prinde). Spre final, uleiul se ridică la suprafață (se văd mici băltuțe de ulei). Nu lăsați zacusca nesupravegheată, o să ajungeți să zugrăviți bucătăria. Nu uitați să stingeți focul când e gata.

Note:

  • Zacusca de vinete este cu mult mai bună după ce stă câtva timp la borcan, gustul se așează.

    Opinia ta Conteaza !

    Dacă v-a plăcut această rețetă, vă rugăm să lăsați un comentariu. Acest lucru îi va ajuta și pe alții să descopere website-ul și rețetele noastre. Mulțumim pentru sprijin!

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.



    Pentru publicarea comentariului trebuie să accepți Politica de Confidențialitate.