Print
zacusca de vinete în borcan pe o masă

Zacuscă de vinete rețetă (ca la bunica)

Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida.Apasă pe stea încă odată pentru a valida. (Votează rețeta)
loadingÎncarc…

Descriere:

Prepară zacuscă de vinete comform rețetei originale. Nu se îneacă în ulei, iar savoarea este una deosebită datorită zarzavaturilor.

Înainte de a prepara zacusca, coace vinetele și ardeii capia sau gogoșarii. Această rețetă se face în două etape.

Prima zi: Ar fi de preferat să coci (la grătar, nu la cuptor) și să decojești vinetele. Le lași peste noapte în strecurători de plastic (altfel se oxidează). Ardeii copți trebuie așezați în tăvi sau oale cu capac, îi presari cu sare și îi lași 30 de minute înainte de a-i decoji. Scoatele cotoarele și sâmburii apoi taie-i felii. Lasă-i și pe ei peste noapte, dar într-un castron (poți pune sucul lăsat de ardei/gogoșari în zacusca de vinete).

A doua zi: Începi în „forță”. Vei toca vinetele, măcina ardeii copți, ceapa și fierbe zacusca. Se pot folosi și ardei albi, dar capia și gogoșarii sunt mai cărnoși și dulci, aceștia oferind o altă culoare zacuștei.

Zacusca de vinete se fierbe în cratițe cât mai mari și largi, deoarece suprafața mare ajută la evaporare. Trebuie așezați pe un disc metalic (deci nu direct pe flacără) și gătiți la foc mic. Atenție totuși, zacusca fierbinte stropește foarte tare. Ea trebuie amestecată energic și constant, așa că ar fi de preferat să luați haine cu mâneci lungi.


Informații:

  • Author: Alexandra
  • Preparare: 1 oră 50 min
  • Gătire: 1 oră
  • Timp total: 3 ore
  • Cantitate: 5 porții
  • Categorie: La borcan
  • Bucătărie: România

Ingrediente:

3kg de vinete crude.

1,5kg de ardei capia sau amestec de gogoșari cruzi (întregi).

500g zarzavat (1 pătrunjel, 1 păstârnac, o țelină mică, 2 morcovi).

500g ceapă.

500ml ulei.

1l bulion de roșii sau roșii pasate.

3/4 lingurițe de sare.

2 lingurițe piper măcinat sau boabe.

2 foi de dafin.


Mod de preparare:

1. Pregătește toate îngredientele. Zarzavatul, ceapa, vinetele scurse, ardeii copți, bulionul, uleiul și condimentele.

2. Curăță și rade zarzavatul, toacă vinetele, macină ardeii și ceapă (folosește mașina de tocat).

3. Păstârnacul, morcovii, pătrunjelul și țelina trebuie călite într-o cratiță cu 100ml de ulei, la foc mic. Ai grijă să nu se ardă! Așa se obține gustul dulceag și aromat. Când începe să se înmoaie, toarnă 100ml de apă peste și lasă să fiarbă încet să se înmoaie bine. Totul durează 10-15 minute.

FIERBEREA:

4. Alege cea mai mare cratiță din casă (neaparat!) și pune cratița pe un disc metalic (nu direct pe foc), la foc mediu spre mic. Poți și la aragaz, dacă cantitatea e mai mare folosește două ochiuri, pentru rețeta noastră ajunge unul.

5. Toarnă în cratiță 400ml ulei și pune ceapa măcinată la călit cu 2 lingurițe de sare. Călește ceapa până când devine sticloasă (nu o prăji!).

6. Pune în cratiță ardeii capia măcinați, du din nou zacusca la fierbere la foc mic. Amestecă constant!

7. Adaugă apoi zarzavaturile călite, amestecă până când compoziția începe să clocotească.

8. Adaugă toate vinetele tocate și bulionul.

9. Imediat după ce ai pus vinetele și bulionul, adaugă piper, 2 lingurițe de sare și foile de dafin.

10. Acum urmează partea „grea”. Zacusca de vinete trebuie să fiarbă 60 de minute, la foc mic. ATENȚIE: STROPEȘTE! Chiar și așa, trebuie să amestecați continuu și energic (altfel se prinde). Spre final, uleiul se ridică la suprafață (se văd mici băltuțe de ulei). Nu lăsați zacusca nesupravegheată, o să ajungeți să zugrăviți bucătăria. Nu uitați să stingeți focul când e gata.

Note

Zacusca de vinete este cu mult mai bună după ce stă câtva timp la borcan, gustul se așează.

Zacusca se poate face și cu mai multe tipuri de ardei, deci poți să îi combini.

Dacă faceți zacusca pe sobă sau pe o suprafață de metal, înainte să puneți oala pe foc, puneți un strat de cenușă. Asta ajută zacusca sa nu se prindă așa repede de fundul oalei.

Rețete apreciate

RUBRICA DE COMENTARII