Rețetă zacuscă de vinete
Pregătește o zacuscă de vinete autentică comform rețetei originale. Nu se îneacă în ulei, rețeta constă în două etape care oferă timp legumelor să se coacă și aromelor să se îmbine.
Înainte de a prepara zacusca, coace vinetele și ardeii capia sau gogoșarii. Această rețetă se face în două etape.
Prima zi: Ar fi de preferat să coci (la grătar, nu la cuptor) și să decojești vinetele. Le lași peste noapte în strecurători de plastic (altfel se oxidează). Ardeii copți trebuie așezați în tăvi sau oale cu capac, îi presari cu sare și îi lași 30 de minute înainte de a-i decoji. Scoatele cotoarele și sâmburii apoi taie-i felii. Lasă-i și pe ei peste noapte, dar într-un castron (poți pune sucul lăsat de ardei/gogoșari în zacusca de vinete).
A doua zi: Începi în „forță”. Vei toca vinetele, măcina ardeii copți, ceapa și fierbe zacusca. Se pot folosi și ardei albi, dar capia și gogoșarii sunt mai cărnoși și dulci, aceștia oferind o altă culoare zacuștei.
Zacusca de vinete se fierbe în cratițe cât mai mari și largi, deoarece suprafața mare ajută la evaporare. Trebuie așezați pe un disc metalic (deci nu direct pe flacără) și gătiți la foc mic. Atenție totuși, zacusca fierbinte stropește foarte tare. Ea trebuie amestecată energic și constant, așa că ar fi de preferat să luați haine cu mâneci lungi.
- Timp Preparare: 1 oră 50 min
- Timp Gătire: 1 oră
- Timp Total: 3 ore
- Porții: 5 porții
- Categorie: La borcan
- Bucătărie: România
Ingrediente:
3kg de vinete crude.
1,5kg de ardei capia sau amestec de gogoșari cruzi (întregi).
500g zarzavat (1 pătrunjel, 1 păstârnac, o țelină mică, 2 morcovi).
500g ceapă.
500ml ulei.
1l bulion de roșii sau roșii pasate.
3/4 lingurițe de sare.
2 lingurițe piper măcinat sau boabe.
2 foi de dafin.
Mod de preparare:
- Curăță și rade zarzavatul, toacă vinetele, macină ardeii și ceapa (folosește mașina de tocat).
- Păstârnacul, morcovii, pătrunjelul și țelina trebuie călite într-o cratiță cu 100ml de ulei la foc mic (grijă să nu se ardă) astfel vei obține gustul dulceag și aromat. Când legumele se înmoaie, toarnă 100ml de apă peste și lasă-le să fiarbă încet aprox. 15 minute.
- FIERBEREA: Alege cea mai mare cratiță din casă și pune-o pe un disc metalic (nu direct pe foc) la foc mediu spre mic. Poți să o pui și pe aragaz direct, dacă cantitatea este mai mare trebuie să folosești două ochiuri, pentru rețeta asta ajunge unul.
- Toarnă în cratiță 400ml de ulei, adaugă ceapa măcinată, 2 lingurițe de sare și călește-o până când devine sticloasă, nu trebuie prăjită!
- Adaugă ardeii kapia măcinați, du din nou zacusca în punctul de fierbere la foc mic amestecând constant.
- Adaugă zarzavaturile călite, amestecă până când compoziția începe să clocotească. Adaugă toate vinetele tocate și bulionul.
- Imediat după ce ai pus vinetele și bulionul, adaugă piper, 2 lingurițe de sare și foile de dafin.
- Acuma urmează partea „grea”. Zacusca de vinete trebuie fiartă 60 de minute la foc mic. ATENȚIE: STROPEȘTE! Chiar și așa, trebuie să amesteci continuu și energic (altfel se prinde). Spre final, uleiul se va ridica la suprafața (se văd mici băltuțe de ulei). Transfer-o în borcane sterilizate și sigilează-le.
Note
Nu lăsați zacusca nesupravegheată, o să ajungeți să zugraviți bucătărie și nu uitați să stingeți focul când este gata.
Zacusca de vinete este cu mult mai bună după ce stă câtva timp la borcan, gustul se așează.
Zacusca se poate face și cu mai multe tipuri de ardei, deci poți să îi combini.
Dacă faceți zacusca pe sobă sau pe o suprafață de metal, înainte să puneți oala pe foc, puneți un strat de cenușă. Asta ajută zacusca sa nu se prindă așa repede de fundul oalei.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100g
- Calorii: 100kcal
- Zahăr: 4g
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 7g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 10g
- Fibre: 2g
- Proteine: 1g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.