
Rețetă sos zhoug (zoog)
Descriere:
Prepară sos zhoug exact cum se prepară în Orientul Mijlociu în maxim 5 minute. Sosul este unul aromat, plin de verdețuri și picant. Perfect pentru o multitudine de preparate internaționale, dar se poate adapta și la nevoile meleagurilor noastre.
Informații:
- Preparare: 5 min
- Timp total: 5 min
- Cantitate: 2 porții
- Categorie: Sos / La borcan
- Bucătărie: Yemen
Ingrediente:
1 legătură de pătrunjel.
10 frunze de busuioc.
1 cățel mediu de usturoi.
coaja rasă de la o jumătate de lămâie medie.
2 linguri de suc de lămâie.
3/4 linguriță cardamom sau cuișoare măcinate și scorțișoară (vezi note).
1/2 linguriță chimion măcinat.
1/2 linguriță chilli sau 1 ardei iute.
80–100ml ulei de măsline sau floarea soarelui.
sare după gust.
Mod de preparare:
- Mixați toate ingredientele împreună cu blenderul sau robotul vertical până când compoziția este fină și cremoasă. Gustă apoi mai adaugă sare dacă crezi că mai are nevoie.
- Pune sosul într-un recipient care se închide ermetic și lasă-l să stea o oră la temperatura camerei. Acest lucru ajută la închegarea gustului, când ora a trecut puteți să îl puneți la frigider.
NoteDacă nu ai cardamom, poți combina cuișoare măcinate și scorțișoară sau cuișoare măcinate și nucșoară. Pentru a face gustul mai intens, poți adăuga un vârf de cuțit sau două de piper.
Sosul zhoug merge în taco, shaorma, hummus, pâine prăjită cu avocado și ou sau peste vinete.
Dacă păstrați sosul într-un borcan sigilat la frigider, sosul ar trebui să reziste timp de o săptămână.
Dacă nu ai cardamom, poți combina cuișoare măcinate și scorțișoară sau cuișoare măcinate și nucșoară. Pentru a face gustul mai intens, poți adăuga un vârf de cuțit sau două de piper.
Sosul zhoug merge în taco, shaorma, hummus, pâine prăjită cu avocado și ou sau peste vinete.
Dacă păstrați sosul într-un borcan sigilat la frigider, sosul ar trebui să reziste timp de o săptămână.