Rețetă sos sarmuzac fără roșii (mujdei lipovenesc)
Sos sarmuzac este un sos tradițional din Dobrogea care se servește alături de preparate din pește, carne sau legume și este ușor de preparat. Se potrivește bine cu vin alb sec sau bere rece.
- Timp Preparare: 10 min
- Timp Total: 10 min
- Porții: 4 porții
- Categorie: Diverse
- Bucătărie: România
Ingrediente:
2–3 căței de usturoi.
2–3 linguri zeamă de lămâie sau oțet.
100–150ml ulei.
sare după gust.
pătrunjel verde sau mărar (opțional).
Mod de preparare:
- Zdrobește usturoiul într-un mojar până când obții o pastă, adaugă sare după gust apoi amestecă. Toarnă ulei treptat (ca la maioneză) și amestecă până se omogenizează. Înainte să termini de adăugat uleiul, adaugă sucul de lămâie/oțetul apoi adaugă restul de ulei. Servește.
Note
Dacă dorești, poți să adaugi roșii pasate în sos sau ardei iute.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 100ml
- Calorii: 722kcal
- Zahăr: 0
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 79g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 4g
- Fibre: 0
- Proteine: 2g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.