
Rețetă sos românesc
Descriere:
Această rețetă de sos românesc poate fi folosită la diverse mâncăruri ce au carne de porc, vită sau pireu ca garnitură. Desigur, gusturile nu se discută și poate fi potrivit și pentru alte preparate.
Informații:
- Preparare: 5 min
- Gătire: 5 min
- Timp total: 10 min
- Cantitate: 1 porție
- Categorie: La borcan
- Bucătărie: România
Ingrediente:
o linguriță cu vârf făină (20-30g)
o linguriță (sau mai mult) ceapă rasă fin (dată prin răzătoarea cu găuri mici)
2–3 linguri ulei de floarea soarelui (30-50ml)
1/4 L suc de roșii sau o lingură cu vârf de pastă de roșii.
1/4 L apă.pătrunjel, mărar, sare.
busuioc (opțional).
Mod de preparare:
- Prăjește făina în tigaie la foc mic (nu direct pe flacără), amestecând mereu (cu telul) până când se rumenește și capătă o culoare maro-deschis. Ia tigaia pe foc, adaugă ceapa (tăiată mărunt) și uleiul apoi amestecă un minut cât ceapa să își lase aroma.
- Stinge amestecul cu sucul de roșii și apa, pune-l iar pe foc și amestecă-l bine (cu telul) ca să nu se formeze cocoloașe. Servește sau toarnă direct peste mâncarea pentru care s-a pregătit.
NoteDacă ceapa a fost tăiată mare sau au rămas cocoloașe, toarnă sosul în strecurătoare apoi direct peste mâncare sau într-o sosieră.
Dacă ceapa a fost tăiată mare sau au rămas cocoloașe, toarnă sosul în strecurătoare apoi direct peste mâncare sau într-o sosieră.