Rețetă sos de macriș
Pregătește-ți un sos de macriș tradițional folosind macriș proaspăt, smântână și condimente pentru a-l servi alături de fripturi, carne la grătar sau pește. Este ușor de făcut, are un gust acrișor.
- Timp Preparare: 20 min
- Timp Gătire: 25 min
- Timp Total: 45 min
- Porții: 4 porții
- Categorie: Europa
- Bucătărie: Sos
Ingrediente:
900g macriș proaspăt.
100g făină.
100g unt.
200g smântână sau lapte vegetal.
zeama de la o lămâie.
3 linguri zahăr.
1 linguriță de sare.
Mod de preparare:
- Curăță și spală macrișul apoi opărește-l, scurge-l de apă; când s-a răcit, trebuie tăiat mărunt.
- Dizolvă făina în 150ml de apă, topește untul apoi adaugă-l în compoziție treptat între timp ce amesteci continuu pentru a evita formarea de cocoloașe.
- Transferă compoziția într-o cratiță, adaugă smântâna, macrișul, zahărul, sarea și fierbe sosul aprox. 20 de minute; la sfârșit adaugă zeama de lămâie. Servește.
Note
Poți să adaugi și alte verdețuri proaspete în sos precum spanac, urzici sau lobodă.
Poți să adaugi un cățel de usturoi tocat în sos pentru un plus de aromă.
Nu gătiți sosul prea mult timp, deoarece macrișul își va pierde culoarea și aroma.
Gustul sosului poate varia în funcție de tipul de macriș utilizat. Unele soiuri pot fi mai acrișoare decât altele.
Informații Nutriționale
- Pentru o porție de: 1 porție
- Calorii: 250kcal
- Zahăr: 0
- Sodiu: 0
- Grăsimi: 15g
- Grăsimi Sat: 0
- Grăsimi Nesat: 0
- Grăsimi Trans: 0
- Carbohidrați: 20g
- Fibre: 2g
- Proteine: 5g
- Colesterol: 0
* Aceste valori nutriționale sunt o estimare și pot varia în funcție de ingredientele folosite. Este important să consultați un medic sau un dietetician pentru sfaturi nutriționale specifice.