Rețetă pâine de casă
Pregătește-ți o pâine de casă pufoasă și crocantă. Rețeta este ușoară, ingredientele de buget și regăsite în majoritatea bucătăriilor, poate fi personalizată ușor.
- Timp Preparare: 1 oră
- Timp Gătire: 50 min
- Timp Total: 1 oră 50 min
- Porții: 20 porții
- Categorie: Diverse
- Bucătărie: European
Ingrediente:
1kg făină.
25g drojdie proaspătă.
550ml apă.
2 lingurițe de sare.
1 linguriță de zahăr.
60ml ulei sau ou.
semințe, nuci etc (opțional, vezi note).
Mod de preparare:
- Amestecă drojdia cu zahărul, toarnă 50ml de apă călduță și adaugă o lingură de făină. Mix-ul acesta se numește maiauă, lasă maiaua la dospit aprox. 15 minute sau până își dublează volumul.
- Pune făina și sarea într-un castron, adaugă maiaua apoi toarnă treptat apă călduță între timp ce frămânți aluatul. Dacă este foarte lipicios, adaugă făină și mai frământă-l puțin. Unge aluatul cu ulei sau ou.
- Acoperă castronul cu un ștergar, lasă-l la dospit 50-60 de minute. Taie-l în două, transferă-l într-o tavă de copt, coace-l aprox. 10 minute la 160°C apoi mărește temperatura la 180°C și coace-l aprox. 40 de minute, poți verifica dacă pâinea este gata folosindu-te de testul scobitorii).
Note
**testul scobitorii: Împunge pâinea cu o scobitoare, dacă de scobitoare nu se lipește aluat și o scoți curată, pâinea este coaptă.
Îți recomand să frămânți cât mai bine aluatul, se spune că așa pâinea va ieși mult mai pufoasă.
Poți să adaugi semințele, nucile, migdalele ce ai tu p-acasă în aluat atunci când torni maiaua.