
Rețetă tobă de casă
Descriere:
Toba de casă se umple tradițional în stomac sau vezica de porc, dar se pot folosi și mațe crețe. Se poate afuma sau lăsată așa la rece timp de 4-5 zile, din ingredientele de mai jos am obținut 2 tobe.
Informații:
- Preparare: 2:00
- Gătire: 2:00
- Timp total: 4:00
- Cantitate: 2 porții
- Categorie: Antreu
- Bucătărie: România
Ingrediente:
1,5kg picioare de porc.
1,5kg limbă de porc.
500g rinichi de porc.
500g inimă de porc.
1,5kg slănină cu șorici.
1 kg carne de porc (ciolan, pulpă sau spată).
80g sare neiodată.
30g piper negru.
50g boia dulce (paprika).
120g usturoi zdrobit.
stomac sau cecum de porc/oaie.
mațe groase, crete.
vezica (basica).
10g ienibahar (opțional).
10g coriandru (opțional).
Mod de preparare:
- Pârlește perii și jupuiește pielea care atârnă pe picioarele de porc apoi clătește cu apă rece.
- Pune picioarele, slănina cu șoric, inima, carnea și limbile într-o oală sub presiune, adaugă apă și asezonează cu 40g sare, 15g piper, 60g usturoi.
- Când fâsâie oala sub presiune redu focul la minim și lasă oala pe foc 60 de minute.
- Secționează pe lung rinichii și așează-i 30 de minute într-un castron cu apă rece și adaugă câteva picături de oțet. Rinichii nu se fierb la început deoarece au timpul de fierbere mult mai scurt.
- Scoate afară din oala cu presiune bucățile de carne, slănină cu șoric, picioarele de porc și inimile și așează-le într-un castron sau lighean. Nu arunca zeama din oala și lasă limbile în ea.
- Scoate câte o limbă pe rând și începe să o cureți de membrană, nu le scoate deodată, lasă-le în zeama fierbinte deoarece dacă se usucă vor fi greu de jupuit. Așează limbile curățate pe restul cărnurilor fierte din castron. Nu arunca zeama deoarece o să ai nevoie de ea mai târziu.
- Dezosează cu mare atenție picioarele de porc fierte, îndepărtează oasele mari și mici.
- Pune zeama lăsată de carne pe foc și degreseaz-o cu ajutorul unui polonic, adună stratul uleios de pe suprafață. Scurge rinichii de apă și pune zeama la fiert, când fierbe adaugă rinichii și gătește-i 5-7 minute.
- Când rinichii s-au gătit, adaugă-i peste restul cârnurilor. Când sunt mai reci, porționează totul în cuburi măricele de 3-4 cm, zeama las-o la foc mic pe aragaz.
- Asezonează zeama gelatinoasă (aspic) cu restul de sare, piper, usturoi și boiaua dulce rămasă, opțional poți adăuga ienibahar și coriandru.
- Toarnă zeama în castronul unde ai toată carnea de porc tăiată cuburi, amestecă bine și las-o să se odihnească vreo 10-15 minute.
- Spală mațele cu apă caldă și rece, clătește-le bine și verifică să nu fie sparte apoi așează-le pe o tavă. Aveți nevoie de doi oameni pentru a umple stomacul, unul ține membrana și celălalt adaugă umplutura. Împarte zeama și adaugă în fiecare tobă jumătate.
- Odată umplute mațele, leagă bine de tot (cu două noduri, dublu măcelăresc) tobele la orificiu.
- Puneți toba într-o cratiță adâncă sau oală de tecuci, cu volum de măcar 5-6 L și adaugă apă. Setează cuptorul la 80°C și fierbe toba 2 ore bune, după o oră întoarce toba cu grijă pe cealaltă parte.
- Odată ce toba s-a fiert, trebuie presată deci scoate-o cu grijă pe un fund de lemn, pune alt fund de lemn deasupra și adaugă 2 pungi de făină sau zahăr. Las-o într-o cameră rece să se răcească până dimineață.
- Odată ce toba s-a răcit ea poate fi afumată dacă preferați. Neafumată păstrată la frigider rezistă 4-5 zile, afumată rezista 10-12 zile.
NoteOpțional puteți să folosiți și boia iute.
Opțional puteți să folosiți și boia iute.