
Rețetă lipie grecească (pită grecească)
Prepară lipie grecească acasă cu doar câteva ingrediente simple. Va ieși perfect și va merge foarte bine alături de carne, humus sau chiar alte preparate care au sos, gen kebap.
- Preparare: 25 minute
- Gătire: 25 minute
- Timp Total: 50 minute
- Porții: 6 porții
- Categorie: Antreu
- Bucătărie: Grecia
Ingrediente:
500g făină.
250ml apă călduță.
1 linguriță zahăr.
18g drojdie proaspătă sau 14g-18g de drojdie uscată(vezi notele).
10–15g sare.
ulei de măsline sau de floarea soarelui.
Mod de preparare:
- Încălzește apa să fie călduță apoi într-un bol pune zahărul, drojdia și 200g de făină. Toarnă apa călduță peste și amestecă cu un tel sau cu o spatulă de silicon. Lasă aluatul să crească 10-15 minute.
- După cele 15 minute, adaugă sarea, 2 linguri de ulei și restul de făină. Amestecă până când compoziția se omogenizează.
- Frământă aluatul cu mâinile 5-10 minute apoi formează din el o bilă și unge-l cu ulei. Lasă-l să crească măcar o oră.
- După ce aluatul a crescut, ia din el cât să poți forma un cerc care să încapă într-o tigaie. Prăjește pita grecească într-o tigaie unsă cu puțin ulei sau unt la foc mediu-mic 2-4 minute pe fiecare parte. În general, atunci când prăjești pita grecească ea se va umfla.
Note
Dacă folosești drojdie uscată, atunci când încălzești apa pune și drojdia în apă. Amestecă și lasă-o de o parte aproximativ 5 minute, pană cand apar deasupra bule de aer.